www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum profita Warren Buffet de criza financiara pentru a-si extinde averea

Autor: Bancherul.ro
2008-10-02 15:51
Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre cei mai respectaţi investitori de pe Wall Street, derulează o campanie agresivă de achiziţii, preluând participaţii la corporaţii cu potenţial ridicat, însă lovite de criza financiară, considerată de omul de afaceri "un Pearl Harbor economic".

"Când pieţele creditelor sunt îngheţate, iar băncile refuză să se împrumute reciproc, când 8% din depozitele constituite la băncile americane au trebuit să fie mutate în ultimele două săptămâni către instituţii nefalimentare, acesta este un Pearl Harbor economic, a declarat miliardarul pentru televiziunea CNBC, preluată de Reuters.

Buffett se referă la bătălia istorică din 7 decembrie 1941 de la Pearl Harbor, Hawaii, când aviaţia japoneză a distrus, printr-un atac surpriză, o mare parte din forţele navale americane staţionate în port, eveniment care a marcat intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

"Dacă Trezoreria SUA mi-ar oferi oportunitatea de a deţine o participaţie de 1% din profitul, sau pierderea care va urma programului de 700 miliarde de dolari pe care îl vor derula, cu condiţia să cumpere activele la preţul pieţei, aş simţi că am reuşit o afacere foarte bună", a continuat investitorul, vorbind despre planul de salvare a sistemului financiar american, prin care statul va prelua datoriile, produsele şi activele neprofitabile acumulate de instituţiile financiare în timpul crizei creditelor ipotecare.

Conglomeratul Berkshire Hathaway, controlat de Buffet de 46 de ani, a anunţat miercuri că va investi 3 miliarde de dolari, prin exercitarea dreptului de preferinţă, la grupul General Electric (GE), care este nevoit să vândă acţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari pentru a obţine lichidităţi. Cotaţia bursieră a GE, unul dintre simbolurile industriei americane, s-a depreciat cu circa o treime de la începutul anului, din cauza temerilor legate de stabilitatea diviziei de servicii financiare.

Astfel, Berkshire preia un pachet de acţiuni care îi asigură dividende minime anuale de 10% din valoarea tranzacţiei, respectiv 300 milioane de dolari, care se vor adăuga la profitul conglomeratului. Totodată, grupul controlat de Buffett a obţinut o opţiune de cumpărare de acţiuni GE în valoare de încă 3 miliarde de dolari în termen de cinci ani, la preţul de 22,25 dolari pe unitate, uşor inferior actualei cotaţii bursiere şi apropiat de minimul ultimilor 5 ani şi jumătate, atins la 18 septembrie.

"General Electric este coloana vertebrală a industriei americane. Au intrat în dificultate, ca orice companie care se bazează constant pe împrumuturi. Vor rezista cinci, zece, o sută de ani de acum înainte şi, dacă reuşeşti să investeşti când trebuie, probabil vei face nişte bani", a declarat Buffett pentru CNBC.

Acţiunile GE au scăzut cu un dolar miercuri, la 24,5 dolari pe unitate, preţ care

Anunţul este publicat la numai opt zile de la derularea unei tranzacţii similare, prin care Buffett a cumpărat acţiuni Goldman Sachs în valoare de 5 miliarde de dolari.

Miliardarul a admis că ambele investiţii ar putea fi neprofitabile dacă legislativul american nu adoptă planul de salvare a sistemului financiar.

Totuşi, spre deosebire de majoritatea companiilor americane, Berkshire Hathaway nu are nevoie de împrumuturi pentru a-şi derula afacerile, chiar şi la apogeul crizei financiare.

"În sfârşit se petrec lucruri pe care Buffett le aşteaptă de zece ani: o situaţie suficient de turbulentă, care îi permite să obţină investiţii extraordinare pentru Berkshire", a arătat economistul american James Armstrong.

Investiţia la Goldman Sachs include, asemenea tranzacţiei cu acţiuni GE, dividende anuale de minimum 10% din valoarea pachetului cumpărat, adică 500 milioane de dolari, şi posibilitatea de a achiziţiona capital în valoare de 5 miliarde de dolari în termen de cinci ani, la un preţ preferenţial, bazat pe situaţia actuală a băncii.

Berkshire Hathaway, cu o valoare de piaţă de peste 210 miliarde de dolari, controlează 76 de afaceri care vând o gamă variată de produse, de la servicii de asigurare la vopsea, îngheţată sau lenjerie intimă, şi deţine participaţii în capitalul unor giganţi precum Coca-Cola sau Wells Fargo.

Warren Buffett, în vârstă de 78 de ani, a reuşit să construiască Berkshire Hathaway bazându-se pe investiţii în companii subevaluate, cu o conducere competentă şi stabilă. Până la investiţia anunţată miercuri, conglomeratul controla numai 7,78 milioane de acţiuni General Electric, evaluate la puţin peste 200 milioane de dolari.

"Se pare că suntem la apogeul crizei financiare, iar Buffett a spus întotdeauna că atunci când toţi ceilalţi sunt foarte îngrijoraţi, el devine cel mai entuziasmat din punct de vedere al oportunităţilor", a arătat analistul american Steven Check.

Buffett a cheltuit o mare parte din lichidităţile Berkshire Hathaway în ultimele săptămâni, după ce capitalul în numerar al corporaţiei era deja în scădere, la finele lui iunie, la 31,16 miliarde de dolari faţă de 44,33 miliarde de dolari la începutul anului.

În septembrie, compania MidAmerican Energy Holdings, controlată tot de Buffett, a cumpărat furnizorul de electricitate Constellation Energy Group, pentru 4,7 miliarde de dolari, şi o participaţie de 10% din capitalul producătorului chinez de baterii BYD, pentru 230 milioane de dolari. Pe lângă toate aceste investiţii, Berkshire Hathaway a încheiat un acord prin care va participa cu 6,5 miliarde de dolari la achiziţia producătorului de gumă de mestecat Wm Wrigley Jr de către grupul Mars, tranzacţie care se va perfecta în următoarele zile.