Polonia si Bulgaria nu mai vor sa adopte euro, presedintele Basescu apreciaza ca Romania trebuie sa faca o prioritate din aderarea la zona euro |
Autor: Bancherul.ro 2012-09-04 16:25 |
|
In timp ce Polonia si Bulgaria dau inapoi in privinta aderarii la zona euro, presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca tara noastra trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona Euro.
La cateva zile dupa ce autoritatile de la Varsovia au declarat ca Polonia va adera la zona euro dupa ce tarile din regiune isi vor rezolva problemele generate de criza datoriilor, Bulgaria a anuntat ca abandoneaza proiectul sau de trecere la moneda unica din cauza deteriorarii conditiilor economice si a incertitudinilor care invaluie perspectivele UE.
„In acest moment, nu vad nici un avantaj legat de intrarea in zona euro, vad numai costuri . Este prea riscant pentru noi si exista o oarecare neclaritate privind regulile si ceea ce vor deveni ele intr-un an sau doi”, a declarat pentru Wall Street Journal ministrul bulgar de finante , Simeon Djankov.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu este insa de aceeasi parere. El a declarat astazi ca tara noastra trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona Euro.
"Convingerea mea este că niciun stat al UE, fie că se numeşte Grecia, Portugalia, România, Franţa, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decât dacă în UE realizăm un puternic proces de integrare. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie să ne tragem concluzia şi să avem curaj să explicăm naţiunilor noastre că drumul către o mai puternică integrare este soluţia", a declarat Traian Băsescu.
"Riscurile majore sunt legate de afectarea coeziunii UE - adică un grup de ţări sunt înainte, state din zona Euro, şi statele din zona non-Euro să rămână în afare acestui proces eventual accelerat", a adaugat el.
"Din aceste motiv, cred că ultimele propuneri ale Comisiei Europene trebuie să ne pună extrem de serios în gardă atunci când vorbim despre procesul de supraveghere bancară adresat zonei Euro. Aşa cum la momnetul potrivit am reuşit să fim parte a tratatului fiscal, tot aşa România şi toate statele non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la aceste proces de integrare a sistemului bancar", a arătat Traian Băsescu.
El a susţinut că România trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona Euro.
"În mod cert, dacă vom şti să ne susţinem punctul de vedere, vom putea să fim parte a sistemului care va viza supravegherea sistemului bancar, de autoritatea bancară europeană şi de BCE, dar nu vom putea rezista într-o poziţie tranzitorie la nesfârşit", a mai spus preşedintele Băsescu.
Banca Centrală Europeană (BCE) va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare în regiune, a declarat vineri o sursă apropiată situaţiei, transmite Bloomberg.
Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede şi că BCE va putea decide ce bănci va supraveghea direct şi când va delega responsabilităţile uzuale de supraveghere.
Autorităţile naţionale de reglementare vor păstra dreptul de a decide când şi cum să fie închisă o bancă. Banca centrală va putea să facă însă recomandări şi să îşi exprime punctul de vedere în acest proces.
"BCE ar trebui să primească puteri depline de supraveghere, în legătură cu stabilitatea financiară", a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtător de cuvânt al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.
El a arătat că autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie în continuare însărcinate cu unele probleme precum protecţia consumatorilor.
Liderii din zona euro au decis în iunie crearea unei autorităţi comune de reglementare a sectorului bancar şi extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea condiţiile pentru salvarea directă a băncilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.
|
|