www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR Banca pentru Locuinte si-a dublat activele si si-a triplat profitul intr-un an. Cresterea accelerata va continua, anticipeaza seful bancii

Autor: Bancherul.ro
2012-08-29 14:57
BCR Banca pentru Locuinte aproape si-a dublat valoarea activelor in ultimul an, depozitele constituite de clientii sai ajungand la circa un miliard lei la 30.06.2012, faţă de 526 milioane lei la 30.06.2011.

“O crestere care mi se pare deosebita, a spus astazi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele bancii, Alexandru Ciobanu (foto), in conditiile in care a fost realizata cu o profitabilitate foarte mare: profitul bancii s-a triplat in aceeasi perioada, ajungand la 10,8 milioane lei in S1 2012, fata de doar 3,3 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Banca a reusit sa atraga pe perioada ultimului an un numar de 53.000 de noi clienti, numarul total al acestora ajungand la 273.000.

Ciobanu apreciaza ca evolutia accelerata a bancii se va pastra si in a doua parte a acestui an: “In acest an ma astept sa depasim substantial 300.000 de clienti, activele vor ajunge la 1,25 miliarde lei, iar profitul se va ridica la peste 25 milioane lei. Majorarea profitului se datoreaza depunerilor substantiale ale clientilor pe parcursul ultimele 2 luni ale anului, pentru a profita de prima de la stat de 25% din valoarea economiilor anuale”.

Ce comisioane se percep si cand

Banca incaseaza un comision de 1% aferent valorii fiecarui contract, care reprezinta valoarea economiilor pe care clientul trebuie sa le faca in primii ani de contract, la care se adauga valoarea creditului ce-l poate obtine ulterior, si care reprezinta in jur de 50-60% din suma economisita.

Ciobanu a precizat ca banca a primit de la clienti “un numar insignifiant de reclamatii” in ceea ce priveste modul de derulare a contractelor. In presa s-a relatat in ultima perioda ca unii clienti nu stiau despre existenta comisionului de 1%, care se retine de banca dupa primele depuneri ale clientilor.

De exemplu, in cazul unui contract de economisire-creditare in valoare de 40.000 de lei, comisionul datorat bancii va fi de 400 de lei, suma ce va fi retinuta de banca din primele economisiri (lunare sau cu alte frecventa) ale clientului. Astfel, daca de exemplu, clientul va face o depunere in primul an de numai 400 de lei, echivalentul comisionului, in extrasul de cont va vedea ca sumele economisite de el sunt 0, cu exceptia dobanzilor si primei de la stat, intrucat ele au fost folosite pentru plata comisionului. Ulterior insa, fiecare ban depus in contul sau va ramane neatins pe toata perioada de derulare a contractului, la care se vor adauga, fireste, dobanzile si prima de la stat.

Pentru sumele economisite, banca plateste o dobanda fixa de 2-3% pe an, mai mica decat cea pentru un depozit standard. Cu toate acestea, datorita primei de la stat, in valoare de 25%, maxim 250 de euro pe an, randamentul economiilor este mai ridicat decat in cazul unui depozit.

Pentru credite, banca percepe dobanzi de 5-6% pe an, fixe in lei, la care se adauga un comision lunar de administrare de 0,05%, echivalentul unei dobanzi de 0,6% pe an, astfel incat costul total al unui credit, masurat prin DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este mult mai redus decat in cazul unui credit imobiliar clasic.

Ciobanu precizeaza ca 40% din incasarile clientilor sunt regulate, cu contracte de direct debit, care presupun virarea automata, lunar, din salariu, a unei sume in jurul a 200-300 de lei, restul de 60% dintre clienti preferand plati neregulate, cel putin una pe an.

Volumul de credite se va dubla anul viitor

Si activitatea de creditare a crescut substantial, volumul imprumuturilor triplandu-se in ultimul an, desi nivelul acestora este inca destul de redus, de 16,8 milioane euro. Acest fapt se datoreaza faptului ca exista un interval de economisire mediu de 5 ani in care clientii trebuie mai intai sa economiseasca, dupa care contracteaza un credit, iar banca a inceput activitatea in urma cu 4 ani, in toamna anului viitor urmand a implini 5 ani.

Alexandru Ciobanu: “Anul viitor, cand vom face 5 ani si vom avea grupuri mari de clienti ce ajung la maturitate, vom avea multe credite bauspar, a caror volum este insignifiant acum, de doar 6%. De aceea cred ca volumul de credite s-ar dubla, cel putin, ca sa nu zic tripla. In a doua jumatate din 2013 vom avea 40.000 de clienti ce ajung la maturitate cu termenul de economisire. In acel moment ei au la dispozitie atat varianta de a pastra economiile, cu tot cu prima de la stat, ca si optiunea de a accesa un credit bauspar, al carui avantaje sunt dobanda in lei, fixa pe toata perioada de creditare si mult mai redusa decat la bancile comerciale.”

Cati dintre acesti clienti ar putea sa acceseze credite bauspar? “Dupa estimarea mea, care are in vedere contextul actual de piata si nivelul dobanzilor, ma astept sa fie un interes mare, ma astept ca peste jumatate dintre clienti sa fie interesati de credit”, a spus Ciobanu.

In prezent banca acorda lunar credite in valoare de aproximativ 4 milioane de lei, dublu fata de lunile precedente. “Ma astept la aceeasi crestere si in continuare, vom face chiar un salt la 8-9 milioane credite lunare in urmatoarele luni”, spune Ciobanu. El anticipeaza ca in acest an banca va ajunge in total la un volum de credite de 40-50 milioane lei.

Dupa destinatie, creditele se acorda in proportie de 51% pentru cumpararea de locuinte, pe locul doi fiind modernizari-amenajari, cu 35%, in functie de volume.

“Marele avantaj al clientilor bancilor pentru locuinte este faptul ca pot accesa credite in lei cu dobanda fixa, pe toata perioada de functionare, oferta inexistenta la bancile comerciale. De aceea, ma astept ca pe masura ce oferta va deveni mai bine cunoscuta, sa avem o crestere exponentiala a creditarii, pana acum fiind interesata partea de economisire, datorita primei de la stat”, a precizat seful BCR BpL.

Prima de la stat vine cu intarziere

O problema a increderii in sistemul de economisire-creditare o reprezinta neplata la termen a primei de stat. Astfel, din prima stat aferenta economiilor pentru 2010, in valoare de 81 milioane lei, cei peste 400.000 de clienti ai bancilor pentru locuinte (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentu Locuinte) mai au de primit 42 de milioane de lei, in timp ce din prima aferenta anului 2011, in valoare totala de 125 de milioane de lei, inca nu s-a incasat niciun ban.

Ciobanu a precizat ca in bugetul pentru anul viitor au fost alocate sumele care sa acopere ultima transa a primei pe 2010, in valoare de 42,55 milioane lei, precum si 30% din valoarea primei pentru 2011.