www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Studiu: Un numar mai mare de banci straine isi reconsidera operatiunile bancare din Romania

Autor: Bancherul.ro
2012-08-07 18:29
O provocare a sistemului bancar este existenta unui numar mai mare de banci straine care isi reconsidera operatiunile bancare din Romania ca nefiind parte din operatiunile de baza ale grupului si fie decid sa se retraga de pe piata romaneasca, fie planifica sa-si reduca semnificativ bilanturile, ducand la modificari in structura actionariatului si in potentiale consolidari in sectorul bancar romanesc, se arata intr-un sudiu al KPMG.

KPMG a publicat recent al saselea studiu anual al primelor 15 banci europene “Focus pe Transparență” analizand performanta acestora din cursul anului 2011, anunta compania intr-un comunicat.

In 2011, problemele anterioare ale sectorului bancar s-au acutizat. In contextul unor economii imprevizibile si piete financiare foarte volatile, sistemul european bancar se confrunta cu unul dintre cele mai grele teste ale sale. In plus, pozitia financiara a multor banci a devenit mai dificila in 2011, unele dintre ele fiind nevoite sa absoarba pierderi semnificative in urma crizei datoriilor suverane. Acum bancile trebuie sa recastige increderea pietelor si publicului, sa absoarba noi cerinte de reglementare, cum ar fi Basel III, sa reduca din costuri, sa se concentreze pe activitatea de baza si sa creasca creditarea, asigurand in acelasi timp un echilibru intre risc si castig. In acelasi timp, ele trebuie sa continue sa-si multumeasca actionarii. Pentru multe banci, aceste cerinte deseori contradictorii prezinta o provocare. De exemplu, Basel III va cere bancilor cresterea semnificativa si imbunatatirea calitatii capitalului, fiind nevoite in acelasi timp sa fie mai active in gasirea de oportunitati de creditare prudente atat pentru interesele lor, cat si pentru a promova cresterea economica.

In ciuda tuturor problemelor si incertitudinilor care inconjoara sistemul bancar european, studiul KPMG dezvaluie ca bancile mentionate au raportat in continuare profit cumulat in anul 2011. Totusi, numai cinci dintre acestea au inregistrat crestere de profit, iar trei au avut pierderi in special datorita deprecierilor de fond comercial si active intangibile (generate de achizitii din trecut), precum si datorita costurilor aferente crizei datoriilor suverane. Trebuie mentionat ca, impreuna, cele 15 institutii financiare au raportat creante cu impozitul amanat cumulate de 93,7 miliarde EUR in bilanturile lor care ar trebui sa reflecte o perspectiva pozitiva a acestor banci in sensul ca asteapta profituri viitoare taxabile de cel putin 450 miliarde EUR.

De la inceputul crizei financiare, ratele de rentabilitate a capitalurilor s-au redus semnificativ pentru toate aceste banci. O tendinta clara urmata de cele mai de succes institutii a fost diversificarea portofoliilor, aceste banci operand de asemenea si in pietele emergente. Cea mai profitabila banca in termeni de rentabilitate a capitalurilor este diversificata geografic, aflandu-se si pe pietele din Asia, Africa si Orientul Mijlociu, cu o expunere relativ mai mica decat in pietele din SUA, UK si Europa.

Un alt subiect important pentru managementul bancilor, capitalul, a crescut cu 200 miliarde EUR sau 54% pentru bancile cuprinse in studiu pe parcursul ultimilor 3 ani, in timp ce noile cerinte de reglementare privind lichiditatea, avand in vedere iminenta aplicarii Basel III transpus in CRD 4, vor solicita schimbarea politicilor de finantare de la finantarea pe termen scurt si fara garantii la finantarea stabila pe termen lung si cu garantii.

Serban Toader, Senior Partner al KPMG in Romania, subliniaza ca prioritatile pe care le intalnim la majoritatea bancilor romanesti sunt aliniate la cele europene, si anume: concentrarea pe activitatile de baza, administrarea costurilor, construirea de produse bancare simple si orientate catre client, adaptarea la noile cerinte de reglementare in timp ce asigura concomitent si nevoile actionarilor.

Asa cum Cezar Furtuna, Partner in Departamentul de Servicii Financiare al KPMG in Romania explica: “Sectorul bancar romanesc s-a dovedit a fi destul de solid in anul trecut, in ciuda contextului economic national si international dificil. Pe partea reglementara, bancile din Romania au reusit cu succes tranzitia la IFRS ca baza de raportare financiara statutara incepand cu ianuarie 2012 si se concentreaza acum pe analiza impactului si implementarea cerintelor Basel III, care va fi aplicat cel mai probabil incepand cu 1 ianuarie 2013. Analiza noastra preliminara, a performantei bancilor romanesti pe baza situatiilor financiare IFRS publicate pentru anul 2011, arata ca rentabilitatea capitalurilor pentru intreg sistemul bancar romanesc s-a situat sub 3%, adica cu 50% mai putin decat in 2010 cand rentabilitatea financiara a fost in jurul a 6%. Principalul factor care a dus la performanta scazuta a acestora a fost reducerea rentabilitatii activelor, o consecinta oarecum asteptata luand in considerare randamentul mai scazut al alternativelor investitionale pe care le au bancile in acest context economic incert.

Din punctul de vedere al dezvoltarii afacerilor, este foarte probabil ca performanta si cresterea bancilor sa fie afectate in mod semnificativ de criza datoriei suverane din zona euro daca efectul de contagiune se va extinde si mai mult in Romania. O alta provocare este existenta unui numar mai mare de banci straine care isi reconsidera operatiunile bancare din Romania ca nefiind parte din operatiunile de baza ale grupului si fie decid sa se retraga de pe piata romaneasca, fie planifica sa-si reduca semnificativ bilanturile, ducand la modificari in structura actionariatului si in potentiale consolidari in sectorul bancar romanesc.”