Scaderi istorice la bursa din New York dupa respingerea planului de salvare a economiei |
Autor: Bancherul.ro 2008-09-30 11:14 |
|
Principalii indici ai bursei de la New York au înregistrat luni scăderi istorice, de 7%-9,1%, din cauza intensificării temerilor investitorilor în legătură cu situaţia economică, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a respins planul de stabilizare a sistemului financiar.
Indicele Dow Jones, alcătuit din principalele companii industriale americane, a scăzut luni cu 778 de puncte, respectiv 6,98%, la 10.365,45 puncte. Acesta este cel mai mare declin procentual de la prăbuşirea bursei din 1987 şi cea mai importantă pierdere ca număr de puncte a acestui indice din istoria Wall Street.
Indicele S&P 500 a avut, de asemenea, cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimii 21 de ani, scăzând cu 8,79%, respectiv 106,59 puncte, la 1.106,42 puncte.
Totodată, indicele bursei electronice de pe Wall Street, Nasdaq Composite, care cuprinde principalele companii din sectorul high-tech, a scăzut cu 199,61 puncte, sau 9,14%, la 1.983,73 puncte, cea mai slabă zi de la spargerea "bulei" internetului, în aprilie 2000. Acţiunile Apple au scăzut cu 18%, urmate de cotaţia Google, care a pierdut 11,6% după ce a atins minimul ultimilor 2 ani în timpul şedinţei.
Totodată, indicele serviciilor financiare a înregistrat o scădere de 16%, determinată de declinul cotaţiei Bank of America cu 17,6% şi cel al Goldman Sachs, cu 12,5%.
Camera Reprezentanţilor de la Washington a respins luni, cu 228 de voturi împotrivă şi 205 pentru, planul de stabilizare a sistemului financiar propus de administraţie, care implica alocarea de fonduri de 700 de miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea activelor, datoriilor şi produselor neperformante acumultate de companii, care au provocat falimentul unor bănci simbolice de pe Wall Street şi intervenţii istorice pentru salvarea altor instituţii din SUA şi Europa.
Programul era considerat crucial pentru salvarea sistemului financiar şi a economiei americane, care se confruntă cu turbulenţe importante în urma crizei creditelor ipotecare, declanşată în urmă cu 13 luni.
Eşuarea iniţiativei a panicat investitorii, deja neliniştiţi de ştirile de luni privind preluarea băncii comerciale Wachovia, una dintre cele mai mari instituţii de profil din SUA, aflată în dificultate, de către Citigroup, şi de problemele din Europa, respectiv intervenţia guvernelor din Belgia, Olanda şi Luxembourg pentru salvarea grupului financiar Fortis de la faliment, cea a executivului britanic, care a naţionalizat una dintre cele mai importante bănci locale, Bradford & Bingley, şi salvarea creditorului ipotecar Hypo Real Estate de către guvernul german.
Astfel, investitorii au vândut masiv acţiuni pe Wall Street, căutând refugiu în obligaţiuni guvernamentale, considerate stabile şi eficiente pe termen lung.
Indicele VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), principalul barometru al Wall Street pentru încrederea şi teama investitorilor, a înregistrat luni un salt istoric de 39%, la 48,4 puincte, aproape de maximul ultimilor şase ani, şi a închis la 46,72 puncte, stabilind un nou record de final de şedinţă.
În plus, pieţele creditelor au rămas paralizate, deşi marile bănci centrale ale lumii pompează constant zeci de miliarde de dolari pentru asigurarea de lichiditate, în încercarea de a încuraja împrumuturile interbancare.
|
|