www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Andreas Treichl, Erste Bank: Romania poate depasi criza economica mult mai usor decat alte tari europene, trebuie doar sa profitati de avantajele pe care le aveti

Autor: Bancherul.ro
2012-07-31 16:33
Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declatat astazi in cadrul unei conferinte de presa ca indiferent de cine conduce Romania, trebuie sa faca ceea ce trebuie pentru a readuce tara pe drumul cel bun.

Pentru ca, dupa cum este si el convins in continuare, Romania are un potential foarte mare de dezvoltare, are avantaje mai mari fata de alte tari europene si poate astfel trece mai usor peste criza. Problema este ca noi nu profitam de ele.

Intrebat ce parere are despre criza politica din Romania, Treichl a spus ca banca nu si-a schimbat pozitia fata de dezvoltarea afacerii din tara noastra, asupra a ceea ce trebuie facut si ce nu: "Nu ne-am schimbat deloc opinia cu privire la ceea ce e de facut si ce nu si doar speram ca indiferent de cum ne va afecta situatia politica, oricine va conduce tara, va face o treaba foarte buna si tot ceea ce e necesar pentru a readuce tara pe drumul cel bun."

Treichl a precizat ca viziunea de care vorbeste si pe care si-o mentine este aceea ca "Romania are o sansa imensa si multe avantaje fata de alte tari din Europa, tot ce are de facut este sa profite de ele".

"Este mult mai usor pentru Romania sa depaseasca criza decat foarte multe alte tari din Europa. Romania este in continuare in pozitia de a primi un volum substantial de fonduri europene. Productivitatea din Romania nu este deloc rea, este chiar buna in realitate. Romania are un sistem bancar functional, cu suficiente lichiditati, indiferent de situatia dificila in care se afla subsidiarele bancilor grecesti."

Pe de alta parte, a adaugat Treichl, "Romania are nevoie disperata de infrastructura si are la indemana toate mijloacele necesare pentru a o construi, tot ce mai are de facut este sa le puna in practica, macar in ultimul ceas. Gradul de absorbtie a fondurilor europe s-a imbunatatit de la 3% la 9% dar inca este un ritm mult mai mic. Vrem sa ajutam la cresterea ratei de absorbtie, vrem sa ajutam la realizarea investitiilor de infrastructura."

"Romania are o situatie foarte buna. Sunteti printre putinele tari din Europa care poate combate criza folosind metode keynesiene, fara a fi nevoiti sa majorati substantial datoria. Un alt lucru ce trebuie subliniat: fata de situatia din 2008-2009, multi dintre indicatorii macroeconomici s-au imbunatatit dramatic. Sa ne amintim de deficitul de cont curent care ajunsese la 40% si care a scazut substantial."
"Romania are toate sansele din lume dar trebuie sa profitati de ele", a concluzionat Treichl.