Cristian Sporis numit vicepresedinte la Raiffeisen Bank, Enache Jiru devine secretar de stat in Ministerul Finantelor |
Autor: Bancherul.ro 2012-07-30 19:01 |
|
Cristian Sporis (foto), seful Trezoreriei statului, se intoarce din 6 august la Raiffeisen Bank in functia de vicepresedinte responsabil de divizia corporate, post vacant dupa plecarea lui Marinel Burduja, locul sau de secretar de stat in ministerul Finantelor urmand sa fie luat de Enache Jiru, un apropiat al PSD.
Sporis (36), fost director executiv pe trezorerie si arbitraj la Raiffeisen Bank, a fost numit la inceputul acestui an secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice responsabil cu Trezoreria, in locul lui Bogdan Dragoi, numit ministrul al Finantelor.
Potrivit declaratiei de avere, Sporis are o avere lichida de pest un milion de euro.
El a facut parte din echipa Raiffeisen Bank din anul 2002, conducand Trezoreria bancii in perioada 2003 – februarie 2012.
« Sunt multumit ca un membru foarte valoros al echipei noastre de management se intoarce in banca. Cristian este un bancher apreciat si respectat pe piata si sunt convins ca va conduce cu succes divizia noastra de Corporate Banking », a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.
Cristian Sporis este licentiat in Banci, Burse de Valori si Analiza Financiara la Academia de Studii Economice Bucuresti, iar din 1998 a lucrat in departamentele de creditare si trezorerie ale mai multor banci de pe piata romaneasca.
Enache Jiru a fost propus in martie 2009 de catre Marian Ursache, presedintele AVAS si membru al PSD, sa preia conducerea CEC Bank, in locul experimentatului Radu Gratian Ghetea.
Banca Nationala a Romaniei si-a exprimat insa public dezacordul fata de modalitatea prin care un partid (PSD) decide schimbarea presedintelui unei banci de stat, CEC Bank, astfel ca miscarea nu a mai avut loc.
"Am luat nota de o declaratie care poate sa duca la o intorsatura periculoasa a lucrurilor. Ma refer la afirmatiile privind schimbarea conducerii CEC. Tin sa precizez ca, in general, un astfel de procedeu nu este uzual. Cu atat mai mult insa nu este bine sa fie vehiculate astfel de intentii intr-un timp in care criza globala se accentueaza pe intrega planeta, iar presiunile le simtim si aici", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Ziarul Financiar.
Jiru a mai detinut functia de presedinte al CEC Bank timp de opt luni in 2004 - 2005, pe finalul mandatului de ministru de finante al lui Mihai Tanasescu (PSD), cu care lucrase ca secretar de stat responsabil cu Trezoreria.
Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României, unde a ocupat poziţia de director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internaţionale, iar din 1998 a alternat între funcţii publice şi poziţii de conducere în mediul privat.
Plecat în 1998 la BNP Dresdner Bank Romania ca director al trezoreriei băncii, Jiru este numit în anul 2000 vicepreşedinte la CEC Bank, de unde pleacă un an mai târziu la Ministerul Finanţelor, pentru a conduce Trezoreria statului.
La puţin timp după venirea în MFP, Jiru trece din poziţia de director general al Trezoreriei în cea de secretar de stat responsabil cu Trezoreria, unde rămâne până aproape de finalul mandatului fostului ministru Mihai Tănăsescu.
În toamna lui 2004 va fi numit din nou la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, de această dată ca preşedinte al băncii, dar este înlocuit de Eugen Rădulescu câteva luni mai târziu (martie 2005), după instaurarea guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu.
Ulterior, Jiru a fost consultant al companiei Energy Holding, iar în toamna lui 2007 preşedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, care la câteva luni a ieşit de pe piaţă.
|
|