www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Piata asigurarilor a crescut cu 0,35% in primul trimestru din 2012

Autor: Bancherul.ro
2012-06-13 14:52
Piaţa românească a asigurărilor a înregistrat o uşoară creştere de 0,35% în primele trei luni ale anului, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu (foto).

Potrivit sursei citate, raportările aferente lunii aprilie 2012 transmise la CSA de către societăţile care practică asigurări generale arată menţinerea tendinţei de creştere pe care s-a înscris acest segment de piaţă.

"Evoluţia înregistrată în primele trei luni ale acestui an nu reprezintă un indicator relevant pentru modul în care se vor desfăşura lucrurile în următoarele luni. Ne dorim ca semnele de reintrare a pieţei pe o tendinţă pozitivă să fie menţinute şi considerăm că primul segment care va arăta recâştigarea încrederii populaţiei în piaţa de asigurare este cel al asigurărilor de viaţă", a afirmat Buzoianu, la Conferinţa Asigurătorilor din România.

Subscrierile pentru asigurările de viaţă s-au ridicat în primul trimestru la aproape 432 milioane de lei, înregistrând o uşoară scădere faţă de acelaşi interval al anului 2010. În acest context, aparent nefavorabil, a subliniat preşedintele CSA, asigurările de sănătate ataşate asigurărilor de viaţă au înregistrat, totuşi, creşteri faţă de primul trimestru al anului 2010.

De asemenea, asigurările de sănătate incluse în categoria asigurărilor generale au înregistrat un avans de peste 21% faţă de primele trei luni ale lui 2010. "Sperăm ca, odată cu apariţia noii legi a sănătăţii, segmentul asigurărilor de sănătate să-şi accentueze tendinţa pozitivă în perioada următoare", a adăugat Buzoianu.

Acesta a mai spus că cifrele raportate la CSA cu privire la asigurările de viaţă, în luna aprilie, arată reintrarea acestui segment de piaţă pe o tendinţă pozitivă.

Totuşi, la sfârşitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurărilor generale a înregistrat o rată a daunei de 74,74%, iar rata combinată a daunei a fost de 113,03% ceea ce înseamnă, potrivit lui Constantin Buzoianu, că, la nivelul asigurătorilor, volumul de cheltuieli de achiziţii şi de administrare, la care se adaugă daunele plătite şi rezervele constituite, depăşeşte nivelul primei de asigurare.

"Dacă CSA nu poate interveni în politicile comerciale ale asigurătorilor, situaţia aceasta ne impune monitorizarea mult mai atentă a indicatorilor pe care îi raportaţi şi a modului pe care această lipsă de profitabilitate influenţează relaţia cu asiguraţii. Trebuie să aveţi în vedere că riscuri mai multe şi mai mari înseamnă capitaluri mai mari precum şi programe de reasigurare private", le-a spus şeful CSA asigurătorilor.