Comparatie intre costurile unui card de debit emis de bancile romanesti si cele din Cehia |
Autor: Bancherul.ro 2012-05-29 16:39 |
|
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat zilele trecute ca o analiza a institutiei a relevat ca bancile romanesti percep comisioane mai ridicate pentru carduri decat in alte state europene. In consecinta, el a spus ca s-ar putea deschide o ancheta in acest sens.
Chiritoiu a indus insa in eroare opinia publica, intrucat Consiliul Concurentei nu are printre atributii alinierea costurilor practicate de bancile romanesti cu cele din alte tari, aceasta fiind o responsabilitate a institutiilor europene. Consiliul Concurentei poate face anchete doar daca descopera o pozitie de monopol sau o intelegere intre banci pentru stabilirea anumitor tarife.
Pentru a ne face insa o imagine cu privire la comisioanele practicate de bancile romanesti in comparatie cu alte state, GhiseulBancar.ro a analizat costurile aferente unui card emis de trei mari banci romanesti si de surorile lor din Cehia, care fac parte din aceleasi grupuri bancare, respectiv Erste Bank, Societe Generale si UniCredit.
Cat costa un card la BCR
Un card de debit tip Visa Electron, unul dintre cele mai utilizate carduri, emis de BCR, are urmatoarele costuri principale: un comision de administrare a contului bancar aferent cardului, de 3,5 lei pe luna, si un comision de retragere a numerarului de la ATM-uri sau POS-uri, de 0,2%, minim 0,2 lei pentru fiecare operatiune la ATM-urile BCR sau ale bancilor din cadrul grupului Erste, sau de 0,75% plus 4,5 lei pe operatiune la ATM-urile altor banci din Romania sau strainatate.
Exista, de asemenea, un comision de conversie valutara de 2%, precum si un comision de interogare a soldului la ATM BCR, de 0,20 lei per operatiune.
Acelasi tip de card, Visa Electron, emis de catre sora BCR din Cehia, Česká spořitelna, detinuta tot de Erste Bank, are urmatoarele comisioane: in cazul retragerii de numerar de la ATM-urile bancii, comisionul este de 6 coroane cehe, respectiv de aproximativ 25 de centi, indiferent de suma. Daca retragerea are loc la ATM-urile altor banci din Cehia, comisionul este de 40 de coroane (1,5 euro), iar la bancile din alte tari, de 125 de coroane (4,8 euro). Spre deosebire de BCR, consultarea soldului la ATM este gratuită în Cehia. Pentru administrarea contului bancar aferent cardului, banca din Cehia percepe un comision lunar de 20 de coroane, adica in jur de 76 de eurocenti, un nivel asemanator cu cel din Romania.
Costul unui card la UniCredit
La UniCredit din Cehia, pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii se percepe un comision de 5 coroane, cu o coroana mai putin decat la subsidiara Erste Bank, Ceska sporitelna. Pentru retragerile de la bancomatele altor banci din Cehia, comisionul este de 30 de coroane, iar de la banci din straintate, de 100 de coroane, plus 0,5% din suma retrasa.
Pentru administrarea aceluiasi tip de card, Visa Electron, se percepe un comision anual de 200 de coroane, adica 16,6 coroane (63 erocenti) lunar, usor mai mic decat in cazul concurentei.
La UniCredit Tiriac, pentru un card Visa Electron se plateste un comision anual de 72 de lei, adica 6 lei lunar. Pentru retragerile de numerar de la ATM-urile bancii, comisionul ete de 0,2%, minim 0,5 lei, iar la ATM-urile altor banci romanesti de 0,5% plus 2,5 lei. La bancomatele din strainatate, comisionul este de 1,5% plus 7 lei. Clientii mai platesc un comision pentru interogarea soldului la ATM de 0,3 lei.
Cat platim pentru un card BRD
CITESTE articolul integral pe GhiseulBancar.ro
|
|