www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR ar putea majora din nou dobanda, din cauza inflatiei

Autor: Bancherul.ro
2007-12-11 20:02
Estimările pentru dobânda cheie a Băncii Nationale a României (BNR) ar putea fi influentate de riscul ca deprecierea leului să ducă la preturi mai mari ale alimentelor, în contextul inflămării inflatiei ca urmare a scumpirii produselor alimentare în estul Europei, consemnează marti Reuters.

Desi ritmul scumpirii alimentelor în România s-a temperat până la 1,2% în noiembrie, fată de 1,3% în octombrie, rata inflatiei de 6,7% rămâne un motiv de îngrijorare, iar analistii estimează că Banca Natională a României (BNR) ar putea urca si mai mult dobânda de politică monetară, de la actualul nivel de 7,5%, după majorările de 0,5% făcute deja în 2007.

"Statisticile pentru noiembrie, influentate de un efect solid de bază, nu sunt deloc confortabile pentru banca centrală", a spus Florin Cîtu, economist sef la ING Bank. "Este evident că banca centrală va trebui să majoreze din nou dobânda de politică monetară în ianuarie", a mai spus Cîtu, citat de Reuters.

Scumpirea alimentelor în estul Europei a dus la accentuarea inflatiei si a creat astfel o dilemă pentru autoritătile de reglementare, statisticile din Ungaria si Slovacia însă arată că în unele tări vârful a fost deja atins, mai scrie Reuters.

Inflatia din Ungaria s-a accentuat anual până la 7,1% în noiembrie, fată de 6,7% în octombrie, în timp ce în Slovacia, indicele preturilor de consum a coborât în noiembrie până la 3,1%, fată de 3,3%.

Ritmul de scumpire a alimentelor vândute în Ungaria s-a temperat până la o rată lunară de 1,4% în noiembrie, fată de 2% în octombrie. În Slovacia, ritmul de crestere a preturilor pentru produsele alimentare a coborât până la 1,2% fată de 2,6% în octombrie.

Statisticile din Republica Cehă, publicate luni, au descris totusi un context foarte diferit, ca urmare a inflamării inflatiei până la un maximum al ultimilor sase ani, de 5%, iar în Polonia, unde statisticile vor fi publicate miercuri, se va resimti în continuare socul preturilor alimentelor.

"Este clar pentru mine că Ungaria este într-un ciclu diferit, că factorii principali care au dus la accentuarea inflatiei au fost preturile energiei si ale alimentelor, dar aceasta este o problemă pe termen scurt care va dura câteva luni", a spus un strateg pentru piete europene emergente de la Merrill Lynch, Radoslaw Bodys, citat de Reuters.

"În Polonia, scumpirea produselor alimentare nu este singurul aspect care duce la accentuarea inflatiei, aici avem o problemă de fond", a mai spus Bodys.

În conformitate cu analizele bancherilor de la Merrill Lynch, structura diferită a influentei scumpirii alimentelor asupra inflatiei este descrisă de cresterea preturilor produselor alimentare neprelucrate în Ungaria si, respectiv, de majorarea preturilor produselor prelucrate în Polonia. Ungaria si Polonia reprezintă cele două extreme ale regiunii.

Indicele preturilor de consum din Polonia este estimat la 3,4% în noiembrie, potrivit rezultatelor unui sondaj Reuters, în crestere fată de 3% în octombrie, sustinute de o economie în crestere solidă, de 6,4% în al treilea trimestru, comparativ cu doar 0,9% din Ungaria.

Bodys a estimat că inflatia din Ungaria si din Polonia ar putea să conveargă la aproximativ 4,5%, de la un an la altul, în al treilea trimestru din 2008.

Astfel de estimări înseamnă că banca centrală a Ungariei ar putea reîncepe să coboare dobânda de politică monetară, evolutia căreia a stagnat din cauza riscurilor inflationiste si în asteptarea negocierilor salariale din 2008, iar Bodys spune că în perioada următoarelor 12-15 luni, dobânda cheie din Ungaria va fi sub 6%.

În Polonia, însă, analistii de la Merrill consideră că ratele dobânzii vor urca de al actualul nivel de 5% până la 7%, tot în perioada următoarelor 12-15 luni.

În timp ce Ungaria plănuieste o înăsprire bugetară în 2008, după ani întregi de cheltuieli iresponsabile, performantele fiscale pozitive ale Poloniei vor fi erodate într-o anumită măsură de pozitia bugetară prociclică a guvernului, mai scrie Reuters.

"După părerea noastră, deosebirea dintre pozitiile celor două autorităti de reglementare ar trebui să fie reflectată de o diferentă mai mică între primele de risc, în termeni de asteptări pentru inflatie si nesigurantă politică", a spus un analist de la Lehman Brothers, Silja Sepping, într-o notă preluată de Reuters.

În ceea ce priveste situatia din Republica Cehă, majoritatea economistilor mizează pe o majorarea a dobânzii cheie la banca centrală, după accentuarea de luni a inflatiei, în pofida întăririi coroanei cehesti, care a atins un nivel record.

Economia Republicii Cehe este mult mai deschisă decât a Poloniei în termeni de importuri si exporturi.

Analistii de la banca elvetiană UBS arată că Republica Cehă si Polonia au aceleasi îngrijorări pentru preturile alimentelor, pentru piata muncii si pentru cererea internă puternică. UBS mai arată însă că în Republica Cehă ratele dobânzii ar putea fi urcate cu doar 0,25% până la sfârsitul lui 2008, de la nivelul actual de 3,5%, fată de o majorare cu 0,75% în Polonia.

În Slovacia, reactia de politică monetară va fi, probabil, de a mentine dobânda de politică monetară la nivelul de 4,25%, mai scrie Reuters.

"Considerăm că actuala diferentă de 0,25% dintre dobânda de politică monetară a băncii centrale a Slovaciei si cea a Băncii Centrale Europene (BCE) va fi mentinută încă un timp, în contextul în care ne asteptăm ca BCE să mentină dobânda cheie", a arătat marti un economist de la Citibank, Jaromir Sindel, citat de Reuters.