www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, suplimenteaza linia de garantii pentru comert international pentru Bancpost

Autor: Bancherul.ro
2012-04-25 07:37
International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, majorează la 50 milioane USD o linie de garanţii pentru comerţ internaţional pentru Bancpost, subsidiara Eurobank EFG în România, se arată într-un comunicat de presă.

"IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, suplimentează linia de garanţii pentru comerţ internaţional pentru Bancpost, subsidiara Eurobank EFG în România, pentru a spori disponibilitatea finanţărilor în cadrul programului de finanţare a comerţului international (Global Trade Finance Program) al IFC pentru a ajuta exportatorii şi importatorii din România să intre pe noi pieţe şi să crească relaţiile comerciale in Europa de Est şi nu numai", se spune în comunicat.

Bancpost a aderat la Global Trade Finance Program în 2010 ca prima bancă emitentă din România, iar participarea sa la program a permis firmelor să extindă fluxurile comerciale regionale ale României, sprijinind creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

Această linie de garanţii majorată va ajuta banca să-şi crească activitatea de finanţare a comerţului international şi să ofere întreprinderilor mici şi mijlocii şi clienţilor corporate o gamă extinsă de produse legate de comerţul international. Accesul la finanţarea comerţului este esenţial pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care depind de comerţul transfrontalier pentru a rămâne viabile şi pentru a căuta noi oportunităţi de creştere pe pieţele externe.

Încă de la începuturile sale în 2005, programul premiat de finanţare a comerţului global al IFC a emis pentru bănci mai mult de 11.000 de garanţii în valoare totală de 15,8 miliarde dolari, privind obligaţiile de plată legate de comerţ ale clienţilor instituţii financiare de pe pieţele emergente. În anul fiscal precedent, 53% din volumul total al programului a fost destinat sprijinirii comerţului în ţările cele mai sărace ale lumii, iar 79% a mers către IMM. Programul include peste 200 bănci partenere din peste 90 de ţări din pieţele emergente.

România a devenit membră a IFC în 1990. Portofoliul IFC în România este de 658 milioane dolari. Rolul IFC în România evoluează, având în vedere apartenenţa ţării la UE şi disponibilitatea crescuta a finanţării private. În plus faţă de activitatea sa pe pieţele financiare, IFC s-a concentrat asupra agriculturii, industriei prelucrătoare, infrastructurii şi asistenţei medicale.