www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



EDUCATIE FINANCIARA: Trei optiuni de a trimite si a primi bani rapid prin Western Union: in numerar la ghiseu, pe card la ATM sau prin internet banking, mai ieftin cu 15%

Autor: Bancherul.ro
2012-04-06 15:01
Cresterea puternica a gradului de utilizare a canalelor electronice a determinat Western Union sa ofere clientilor si optiunea de a trimite si primi bani nu doar in numerar la ghiseele bancilor sau altor agenti, ci si prin intermediul bancomatelor, a cardului si prin internet banking.

Cum trimitem si cum primim bani prin Western Union intr-un cont bancar pe care-l accesam prin internet banking si care ar fi avantajele acestor optiuni? Ne raspund reprezentantii Western Union si ai Bancii Transilvania, care au incheiat un parteneriat pentru oferirea acestor solutii.

Daniela Budurea (foto), Country Director Western Union România şi Bulgaria: Sa luam exemplul unei persoane care vrea sa trimita bani din Italia in Romania prin Western Union. Aceasta poate alege trei optiuni de trimitere a sumei respective: daca vrea sa-i depuna cash, se poate duce la ghiseul unui agent Western Union, precum o tabacherie, daca vrea sa-i trimita de la un ATM poate merge la bancomatul unei banci, de exemplu Intesa sau daca doreste poate sa-i transfere prin serviciul de internet banking al bancii cu care Western Union are parteneriat (Banca Transilvania in cazul Romaniei), caz in care comisionul de transfer este mai mic cu 15%.

Operatiunea la ATM este simpla: dupa identificarea utilizatorului, acesta intra la optiunea de transfer de bani Western Union, selecteaza suma pe care vrea sa o trimita, i se comunica valoarea comisionului, este intrebat catre cine trimite banii (daca are gold cardul Western Union, toate aceste date sunt introduse in sistem, nu trebuie sa butoneze nimic, decat ca confirme), dupa care se genereaza un cod de control, care este transmis celui care primeste banii in Romania.

La randul ei, persoana care primeste banii are trei optiuni la dispozitie: poate ridica suma de bani in numerar la o locatie Western Union, poate sa-i primeasca direct in cont la Banca Transilvania, prin accesarea serviciului de internet banking sau se poate duce ulterior la ATM sa-i retraga sau poate face plati direct cu cardul.

Citeste toata stirea, pe GHISEULBANCAR.ro

Tranzactiile electronice ajuta la cresterea transferurilor formale

Evolutia transferurilor de bani spre canalele electronice reprezinta un raspuns la nevoile clientilor. Odata cu dezvoltarea economiei, creste si accesul oamenilor la canalele electronice, astfel ca ei au nevoie de mai multe optiuni pentru trimiterea si primirea banilor, precizeaza Declan Daly.

“Utilizarea canalelor electronice va creste cu siguranta, dupa cum s-a demonstra pana acum, Western Union inregistrand la nivel global o crestere cu 36% a veniturilor prin canale electronice, un semnal clar ca tot mai multi clienti solicita aceste servicii”, adauga el.

“In privinta remiterilor de bani din strainatate, aceasta industrie s-a dovedit destul de robusta in perioada crizei, mai solida in orice caz decat investitiile straine directe. Motivul este evident: cei care trimit bani acasa prietenilor sau familei vor continua sa o faca si de acum inainte. Fireste ca situatia economica are o influenta, ce nu cred ca poate fi compensata de cresterea transferurilor prin canalele electronice, intrucat acestea reprezinta in prezent doar 3% din transferurile Western Union la nivel mondial, dar vor continua sa creasca”, spune Declan Daly.

Insa o schimbare importanta ce va fi adusa de canalele electronice, precizeaza el, este trecerea de la transferurile informare la cele formale, un element deosebit de important atat in privinta controlului cat si a normelor de reglementare.

Daca initial se foloseau canale informative, nesigure, accesul mai usor la tehnologie va determina mai multi oameni sa utilizeze serviciile electronice de transferuri de bani. Un aspect foarte important pentru industrie, si un beneficiu in privinta sigurantei si convenientei pentru clienti.

Piata remiterilor este in crestere

Referitor la ce asteptam in urmatorii ani, spune Daniela Budurea, putem pleca de la urmatorul lucru: am observat ca in Romania varful si maximul remiterilor muncitorilor din straintate a fost atins in 2008, BNR indicand o valoare de 9 miliarde de dolari introdusi in tara reprezentand valoarea remiterilor. Fireste ca o data ce a inceput criza, s-a simtit o scadere in aceste remiteri, ajungand la un minim in 2009, dupa care s-a observat o crestere usoara an de an. Putem spune ca acum avem cresteri cam de 10%, conform datelor BNR. Acelasi lucru il vedem si estimarile Bancii Mondiale cu privire la migratie.

“Noi trebuie sa ne gadim clar care este segmentul de persoane caruia ne adresam si pe care il deservim, care sunt nevoile pe care le satisfacem, iar raspunsurile sunt: odata cetateanul care pleaca din tara lui sa lucreze in alta parte pentru ca in tara lui nu-si gaseste un loc de munca, apoi cei care trimit bani pentru ca au o nevoie urgenta, poate si-au pierdut portofelul sau au avut un accident si au nevoie de nist bani, dar si pentru aniversari si lucruri pozitive, nu doar negative.

Trebuie sa ne gandim ca oamenii trimit bani si pentru a-si intretine familia. Cel care lucreaza afara asta face, cel putin in Romania, unde cultura nationala este de asemenea natura: nu-ti lasi aproapele si familia la nevoie, tu stii ca ai niste bani in buzunar, il ajuti. Datele despre migratie sunt in crestere iar la nivel mondial lumea nu poate fi peste tot in criza: o parte descreste, dar alta creste. In prezent suntem intr-o situatie buna as spune. La nivel european, tarile care au economii puternice precum Germania, Franta, chiar si Spania si Italia (unde sunt cei mai multi muncitori romani) incep sa-si revina. Bazandu-ne pe aceste date economice, putem spune ca probabilitatea de a incasa mai multi bani in Romania este mare, dar nu asteptam la cresteri spectaculoase, precum o dublare.
Transferurile la nivelul Europei Centrale sunt in crestere, iar acesta este un lucru bun. Tranzactiile si veniturile Western Union au crescut anul trecut cu aproximativ 5%.

Serviciile Western Union sunt complementare serviciilor bancare

Leontin Toderici, Director Executiv Operaţiuni la Banca Transilvania, spune ca serviciile oferite in parteneriat cu Western Union sunt complementare, iar banca a incercat sa le atribuie calitatea de a fi complementare si convenabile.

“Sigur ca viteza de transfer prin Wester Union este mai mare iar pe de alta parte exista transe de valori unde comisioanele sunt foarte atractive. Singur ca intr-o banca universala avem toate segmentele de clienti, corporatii, IMM-uri, persoane fizice, evident ca la companii transferurile sunt mult mai mari, la IMM alte niveluri si la persoanele fizice mult mai mici”, adauga el.

“Am observat ca la persoanele fizice transferurile de bani pe canal bancar sunt intr-o anumita zona, data de faptul ca acei clienti doresc sa trimita banii intr-un anumit cont, de exemplu, pentru plata unei masini cumparate. Pe de alta parte, serviciile Wester Union sunt complementare, de exemplu cineva care are o ruda in strainatate si are o nevoie urgenta, vrea ca banii sa fie disponibili in urmatoarele minute si atunci prefera aceasta varianta, pentru rapiditatea cu care se face tranferul si de ce nu pentru convenienta comisioanele care pe anumit transe sunt foarte bune iar de acum incolo si mai bune pentru canalele electronice sunt reduse cu 15%, ceea ce face acest serviciu foarte foarte competitiv”, spune Toderici.

In privinta transferurilor bancare, adauga el, exista anumite niveluri minime de comisioane ce nu pot fi reduse, pentru ca exista acele costuri fixe de SWIFT, de banci de corespondent. Oricat de mult am vrea, chiar si cu comision 0 din partea bancii, nu poti sa cobori sub un anumit prag, pe cand in reteaua Western Union pentru aceste transe comisionele sunt foatre atractive si de aceea servicile sunt complementare si au mers foarte bine. “N-am simtit o canibalizare de niciun fel ci dimpotriva o crestere a afacerilor si o crestere a confortului clientilor ca facem lucrurile cum ne asteapta”, adauga el.