www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



TOPURILE BANCHERUL.RO: Piata depozitelor bancare Topul bancilor dupa depozite si evolutia din 2011

Autor: Bancherul.ro
2012-04-03 08:19
Primele doua banci romanesti, BCR şi BRD, au in conturi depozite constituite de persoane fizice si companii in valoare de aproape 70 miliarde lei, reprezentand aproximativ 40% din piata bancara a economiilor.

Daca mai adaugam alte trei banci importante, respectiv Banca Transilvania, CEC Bank si Raiffeisen Bank, atunci impreuna cele cinci banci strang peste 70% din economiile romanilor.

"Duopolul" celor doi giganti le-a permis sa mentina niveluri de dobanzi relativ scazute fata de cele practicate de bancile grecesti insetate de noi lichiditati si sa-si mentina astfel un nivel acceptabil al marjei de dobanda.

Bancile grecesti din Romania au pierdut depozite de 600 milioane euro in ultimul an. Acestea detin 5 miliarde de euro din economiile romanilor

In aceste conditii, soldul depozitelor primelor doua banci au crescut in 2011 mai degraba modest in cazul BCR sau cu mult sub media pietei in cazul BRD.

Concret, BCR, care are in jur de un sfert din piata depozitelor, depozitele clientilor au avansat cu aproape 5% in 2011, la 39,6 miliarde lei.

BRD a reusit sa-si majoreze volumul de depozite cu doar 0,9% anul precedent, o evolutie fireasca tinand cont de cvasitacerea bancii pe piata, atat in privinta pietei economiilor cat si a creditelor.

Abia la inceputul acestui an, imediat dupa ce guvernatorul Isarescu a avertizat bancile sa nu se lanseze in campanii exagerate de atragere a depozitelor, BRD a facut exact pe dos: a lansat o promotie prin care ofera cea mai mare dobanda de pe piata la euro, de 5%, mai mare decat bancile grecesti.

BCR si BRD nu au avut, de altfel, nici interesul sa atraga multe depozite anul precedent, in conditiile in care volumul de credite s-a mentinut la niveluri scazute.

Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul unora dintre cele mai active banci de pe piata in timpul crizei, respectiv Banca Transilvania, Raiffeisen si ING, care au reusit sa-si majoreze intr-un ritm mai accentuat volumul de depozite, care au finantat, de altfel, creditele pe care le-au acordat, a caror volume au avansat in ritmuri comparabile.

De exemplu, depozitele atrase de Banca Transilvania au avansat cu 17%, in timp ce creditele au crescut intr-un ritm asemanator, de 15%.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR topul bancilor dupa volumul de depozite