www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Inflatia a scazut in februarie la un nou minim istoric, 2,59%, in ciuda scumpirii legumelor si oualor

Autor: Bancherul.ro
2012-03-12 16:48
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59% în februarie 2012, de la 2,72%, nivel consemnat în luna ianuarie 2012, fiind din nou la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În februarie, preţurile s-au majorat cu 0,64% faţă de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,21%, a produselor nealimentare cu 0,40 procente, precum şi datorită creşterii tarifelor la servicii cu 0,13%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele două luni din 2012 a fost de 0,5%, faţă de nivelul de 0,8% consemnat în perioada similară din 2011.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2011 - februarie 2012) faţă de precedentele 12 luni (martie 2010 - februarie 2011) determinată pe baza IPC este de 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,1%.

Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) estimează pentru finele anului 2012 o rată anuală a inflaţiei la 3,7%, în marjele 2,9% şi 4%. La finalul anului 2013, rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5%, iar estimările între 3% şi 4,5%, potrivit AAFBR.

Ouale s-au scumpit cel mai mult

Ouăle s-au scumpit cel mai mult, în luna februarie 2012, cu 12,7 procente, dar şi preţul legumelor şi fructelor şi al conservelor din legume şi fructe a crescut cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mierea de albine este singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, în februarie 2012.

Potrivit INS, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 1,21 procente în februarie, comparativ cu luna precedentă.

Datele statistice arată că legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe - 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.

Au mai fost înregistrate scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66% , iar până într-un procent au crescut preţurile la brânză - 0,55%, mălai -0,19%, preparate şi conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.