www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Goldman Sachs, interesata de Credit Europe Bank

Autor: Bancherul.ro
2008-08-30 13:23
Goldman Sachs, cea mai puternica banca de investitii din lume, ar putea sa intre pe piata locala prin intermediul unui parteneriat cu turcii de la Credit Europe Bank.

Potrivit unor surse din piata, americanii sunt in discutii pentru incheierea unui parteneriat strategic cu miliardarul turc Husnu Ozyegin, care controleaza grupul Credit Europe Bank, care are operatiuni in Romania, Elvetia, Belgia, Germania, Malta si Turcia.

Contactati de ZF, oficialii Credit Europe Bank din Romania si din Olanda nu au oferit comentarii privind aceste informatii, iar reprezentantii Goldman Sachs nu au putut fi contactati. Potrivit surselor, Goldman Sachs ar urma sa cumpere pana
la 30% din actiunile Credit Europe Bank NV (banca-mama a grupului), in prezent fiind derulate operatiuni de due-dilligence, inclusiv la filiala din Romania.

In ultimii 15 ani, marile banci americane, cu exceptia Citibank, nu si-au indreptat atentia catre Romania, singurele operatiuni fiind mandate de privatizare (Goldman Sachs a fost consultantul statului la privatizarea Romtelecom in 1998) sau participarea la imprumuturi acordate companiilor locale. Toate aceste operatiuni sunt dirijate de la Londra sau New York. Doar Citibank are o prezenta directa, filiala locala avand operatiuni de peste zece ani. Citi, cu active de 1,2 mld. euro, se afla pe locul 15 in sistem.

Husnu Ozyegin a dezvoltat din 1994 in Turcia un grup financiar in jurul bancii Finansbank. In 2006, Ozyegin a vandut catre grecii de la NBG - banca-mama a grupului - Finansbank, impreuna cu celelalte subsidiare de pe piata turca, pentru 2,77 miliarde de dolari.

Filialele grupului din Romania, Olanda, Rusia si Elvetia nu au fost incluse in aceasta tranzactie, insa au fost nevoite sa isi schimbe numele in Credit Europe, intrucat NBG a achizitionat si drepturile asupra brandului Finansbank. Ulterior, Credit Europe Bank Olanda a cumparat participatiile in cadrul celorlalte filiale, devenind astfel banca centrala a grupului.

La sfarsitul anului trecut, Credite Europe Bank Romania detinea active de 1,2 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul 14 intre cele 41 de banci din sistem.