Bancile austriece din Romania au dat in 2011 mai multe credite decat alte banci, exclusiv din depozitele atrase, neavand nevoie de fonduri de la bancile-mama |
Autor: Bancherul.ro 2012-01-25 14:53 |
|
Primele trei mari banci austriece din Romania, Erste Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank (care apartine de Bank Austria), au reusit anul trecut (mai exact in primele 9 luni din 2011) sa-si majoreze volumul de credite si depozit intr-un ritm mult mai mare decat media pietei bancare, iar creditele nete acordate au fost mai mici decat depozitele atrase, releva o analiza prezentata astazi de Dan Bucsa (foto), economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Cu alte cuvinte, bancile austriece au reusit inca de anul trecut sa fie mai active decat altele pe partea de creditare, mentinand raportul credite/depozite sub 100% (au acordat mai putine credite decat depozite atrase).
Acest calcul nu include capitalul minoritar local si alte resurse pe termen lung precum cele de la institutiile financiare internationale, pe care bancile locale le pot atrage pentru a-si sustine finantarile pentru clienti, ce nu pot depasi 110% din resursele locale.
"Cererea slaba de credite de consum a compensat cresterea finantarilor pentru companii. De altfel, la intreg nivelul pietei, cererea de credite nu a fost atat de mare pentru a avea o crestere a creditelor mai mare decat nivelul depozitelor atrase", explica Dan Bucsa, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Pe de alta parte, ritmul de crestere al depozitelor a fost fantastic in 2011, cel putin in primele trei trimestre ale anului. Este posibil ca acest lucru sa se fi datorat si migratiei unor volume de depozite de la bancile grecesti afectate de criza, dupa cum apreciaza analistii pietei bancare.
De altfel, bancile s-au orientat spre resursele locale imediat dupa izbucnirea crizei, cu mult inainte de decizia Bancii Centrale a Austriei de a restrictiona finantarile acordate de bancile-mama din aceasta tara subsidiarelor din Europa de Est.
"Uitandu-ne la economisire, observam ca in cazul firmelor a avut loc o trecere de la economisirea in valuta la cea in lei. Cuzele: cresterea increderii in banci, o crestere a maturitatii depozitelor in lei, mai mari decat in valuta si bineinteles dobanzile in lei mult mai mari platite de banci", a precizat Dan Bucsa.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte informatii despre prognozele UniCredit privind evolutia pietei bancare in 2012
|
|