www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



EDUCATIE FINANCIARA - Mitul dobanzilor mari la credite: De ce sunt mai mari in Romania decat in Germania, dar mai mici decat in Polonia

Autor: Bancherul.ro
2012-01-21 11:06
"Astia (bancile) nu mai stiu cum sa te jermaneasca pe fata: pt un credit de 5000 euro, eu platesc 28900 RON si am luat 18900 RON. Hotie pe fata, in cacatul asta de tzara dobanzile sunt mai mari ca in alte state ca Germania, Franta...dar salariile sunt de 10 ori mai mici. Oare cat draq mai rezistam...Romania o specie pe cale de disparitie,ar trebui sa fim protejati prin lege!"

Acesta este un comentariu postat de un cititor la un articol din presa care anunta ca bancile majoreaza comisioanele aferente tranzactiilor.

Indignarea e la moda inca de la izbucnirea crizei, stimulata de durerile pricinuite de seceta de bani, astfel incat bancile si politicienii au devenit tapi ispasitori pentru toate relele, analiza lucida si rece fiind data, deseori, la o parte.

Sa vedem acum cat adevar are acest client al unei banci:

In privinta faptului ca bancile romanesti practica dobanzi mai mari decat cele ale bancilor din Germania sau Franta, acesta este un lucru normal, din cel putin doua privinte:

1. Dobanzile tin cont de nivelul inflatiei, iar cum inflatia din cele doua tari este mai mica decat la noi (sau cel putin a fost multi ani pana acum, cand a ajuns aproape de nivelul zarilor din zona euro), si dobanzile sunt mai mici.

2. Dobanzile se stabilesc si in functie de riscul de tara. Franta si Germania, se stie, sunt cele mai mari si mai puternice tari europene din punct de vedere economic, astfel incat au si ratinguri mari, ceea ce inseamna riscuri reduse pentru rambursarea creditelor, ceea ce inseamna, implicit dobanda mai mica. De altfel, se stie, si statul german se imprumuta mult mai ieftin decat Romania, din acelasi motiv.

Daca ne uitam la dobanzile la credite practicate de alte tari din regiune, CITESTE STIREA INTEGRAL in sectiunea EDUCATIE FINANCIARA