Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Inflatia va ajunge sub 2%, insa vom reduce dobanda cu prudenta, pentru a nu fi nevoiti sa o crestem din nou |
Autor: Bancherul.ro 2012-01-18 18:39 |
|
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru Reuters, ca exista potential pentru ajustarea in continuare a conditiilor politicii monetare, in functie de confirmarea prognozelor privind inflatia precum si a conditiilor de pe piata.
Dobanda BNR, de 5,75% se afla inca peste cea a unor tari precum Cehia sau Polonia, unde inflatia este mai mare decat in Romania.
Analistii anticipeaza insa o inflatie de aproape 2% in trimestrul doi, urmand a creste usor spre 3% la finalul lui 2012, din cauza efectului de baza negativ.
"Aceasta (prognoză) motivează abordarea noastra prudenta in privinta conditiilor de politica monetara, in care vedem un potential pentru ajustarea acestor condiţii, inclusiv, dar fara a ne limita, la rata dobânzii de politică monetara, pe baza confirmarii de datele reale a previziunilor noastre de inflaţie şi, de asemenea, pe baza factorilor din piaţă," a declarat Popa jurnaliştilor dupa o conferinţa găzduita de Euromoney la Viena.
"Dacă vom vedea turbulenţe în ceea ce priveşte condiţiile de piaţă, acestea vor influenta decizia noastră de politică monetara."
Popa a precizat ca BNR vrea sa se asigure ca nu va fi nevoita sa inverseze orientarea politicii monetare atunci când va exista o "creştere modestă a inflaţiei anuale, indusa statistic, pe care o vedem începând din mai sau iunie."
"Dorim să avem condiţii potrivite pentru o inflatie anuala redusa, care ar putea ajunge de fapt sub 2 la sută până la mijlocul lui Q2, urmata de o creştere uşoară."
"Dacă percepem ca există o înrăutăţire a apetitului pentru risc, fara a avea vreo legatura cu România ci cu pietele din regiune, atunci evident că ar fi un tip de informaţie pe care am lua-o în considerare în luarea deciziilor in politica noastră, "a adăugat Popa.
Intrebat dacă leul se afla la valoarea justă, Popa a spus: "Cred ca da".
In privinta riscului contagiunii de la criza datoriilor din Ungaria, Popa considera ca "nu este imposibil", insa respectarea de catre Romania a programul său de finanţare internaţională ar trebui să fie linistitoare pentru investitori.
"Cred că respectarea pe deplin de catre Romania a angajamentelor asumate în acordul cu UE şi FMI, este un argument important pentru investitori să realizeze că povestea economică este durabilă", a adăugat Popa.
|
|