www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



INS a anuntat inflatia din 2011: 3,14%, in intervalul stabilit de BNR si cea mai mica din ultimii 21 de ani

Autor: Bancherul.ro
2012-01-11 10:05
INS a anuntat ca rata inflatiei la finalul lui 2011 a fost de 3,14%, astfel incat BNR si-a atins, dupa patru ani de ratari, obiectivul de inflatie de 3%, cu o marja de plus sau minus un punct procentual. Este vorba, in acelasi timp, de cel mai redus nivel al inflatiei din ultimii 21 de ani.

În luna decembrie, preţurile au crescut cu 0,23% faţă de luna noiembrie.

Cel mai puţin în 2011 a crescut preţurile mărfurilor alimentare, cu 0,95%. Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 4,45% iar cele ale serviciilor 4,23%.

În decembrie 2011, creşterile de preţuri înregistrate la toate aceste categorii au fost modice: 0,36% - mărfuri alimentare, 0,13% - mărfuri nealimentare şi 0,26% - servicii.

Rata medie lunară a inflaţiei în perioada ianuarie - decembrie a fost de 0,3%, faţă de 0,6% în perioada similară din 2010.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2010 - decembrie 2010) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,8 la sută.

"În decembrie 2011 am avut cea mai mică inflaţie din ultimii 21 de ani, mai exact de la 1 noiembrie 1990, de când se măsoară corect inflaţia în România, pentru că inflaţie a existat şi înainte de 1989. Elementul cheie a fost procuparea constantă a Băncii Naţionale de a pune în echilibru doi indicatori - stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. Între cele două elemente există o strânsă relaţie. De stabilitatea preţurilor depinde stabilitatea financiară, iar stabilitatea financiară joacă un rol foarte important în stabilitatea preţurilor", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul de comunicare al guvernatorului BNR.

"Banca Naţională a comunicat, prin vocea guvernatorului, că s-ar putea ca până în martie să vedem încă paşi de coborâre a inflaţiei, după care s-ar putea să vedem o inversare a trendului. Sunt câteva incertitudini care s-ar putea manifesta. În plan intern este vorba de preţurile administrate de autorităţile care stabilesc aceste preţuri.

Vedem două astfel de exemple. În primul rând, triunghiul de produse alimentare legume fructe ouă, unde avem două ieşiri din front. Una este la legume şi alta foarte mare la ouă. O scumpire de 37 la sută. Pe de altă parte este vorba despre grupul de produse energertice.

Aici este vorba despre energia electrică gaze şi energia termică unde vedem o diferenţă mare, de 36 la sută a creşterilor de preţ. De asemenea, o grupă care face necazuri este cea a serviciilor de apă, canal, salubritate, cu 0,51 la sută creştere, faţă de media generală de 0,26 la sută. Însă, la nivelul tabloului general, stabilitatea preţurilor a fost atât de ridicată, încât aceste grupe nu au putut ieşi din rând ", a subliniat oficialul BNR.