Bancile europene prefera sa-si tina banii la Banca Centrala Europeana |
Autor: Bancherul.ro 2012-01-09 21:11 |
|
Nivelul depozitelor overnight constituite la Banca Centrală Europeană (BCE) de băncile din zona euro a atins vineri o nouă valoare record, semn al tensiunilor de pe piaţa interbancară şi a excesului de lichidităţi în sistemul financiar.
Băncile din zona euro au depozitat vineri la BCE o sumă record de 463,565 miliarde de euro, cea mai mare sumă înregistrată de la introducerea euro în 1999. Precedentul record era de 455,299 miliarde de euro şi a fost înregistrat joia trecută.
Depozitele băncilor la BCE au rămas la un nivel ridicat dupa luna august 2011, în condiţiile în care băncile preferă siguranţa oferită de BCE în schimbul dobânzilor mai mari pe care le-ar primi dacă s-ar împrumuta între ele. În ultimele săptămâni, aceste depozite au doborât record după record, după ce în luna decembrie BCE a inundat piaţa cu lichidităţi în valoare de aproape 500 miliarde de euro sub forma unor împrumuturi pe trei ani. Cu toate acestea băncile sunt reticente să împrumute alte instituţii financiare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la expunerea lor pe obligaţiunile suverane din zona euro.
Atunci când piaţa interbancară funcţionează în mod corect, nivelul depozitelor overnight la BCE se ridică la câteva sute de milioane de euro. În prezent însă multe bănci sunt forţate să se adreseze BCE pentru a-şi acoperi necesităţile de finanţare pe termen scurt în condiţiile reticenţei băncilor de a se împrumuta reciproc.
Luna trecută, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%. Cu toate acestea, băncile preferă să-şi depună banii la BCE, chiar dacă primesc o dobândă de 0,25%, decât să împrumute alte bănci şi să primească o dobândă de 0,369%.
|
|