Presedintele ANEIR, Mihai Ionescu: Ma felicit ca am blocat privatizarea CEC Bank. Presedintele Basescu: ba eu am blocat-o, in CSAT! |
Autor: Bancherul.ro 2011-12-19 22:52 |
|
Politicienii si, surprinzator, un reprezentant al oamenilor de afaceri, adica a mediului privat, se felicita pentru faptul ca ar fi oprit privatizarea bancilor de stat CEC Bank si EximBank, banci care ar fi avut, spun ei, meritul de a fi ajutat economia in perioada de criza.
EximBank si CEC Bank au fost premiate astazi de ANEIR “pentru meritul de a se fi pliat cel mai bine la nevoile mediului de afaceri”, a declarat astazi presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, in cadrul unei conferite organizate la BNR, la care a participat guvernatorul Mugur Isarescu si presedintele Traian Basescu.
“S-a dovedit cat este de important pentru un stat sa aiba propriile banci in momente dificile si ne felicitam intregul mediu de afacei, inclusiv noi, ANEIR, ca am reusit sa blocam la timp privatizarea respectivelor banci”, a spus Ionescu.
In replica, presedintele Basescu a spus ca in CSAT s-a oprit, de fapt, privatizarea CEC Bank.
Traian Basescu: “Criteriile de la Maastricht (pentru adoptarea monedei euro) sunt relativ usor de atins. Dar daca in spatele acestor criterii nu se afla o economie competitiva, tara nu va rezista in interiorul zonei euro.
Deci trebuie sa ne ingrijim in acelasi timp de doua lucruri. Pe de o parte de nivelul de inflatie, de deficit, de nivelul de indatorare, de deficitul structural, care fac parte dintr-o descriere a standardelor de macrostabilitate, dar ce su se vede din aceste criterii este nivelul de competitivitate si va trebui sa ne autoimpunem astfel de criterii pentru ca am vazut ce s-a intamplat in criza cu tari care la un moment dat au indeplinit criterii de intrare in zona euro iar economiile lor scartie din toate incheieturile pentru ca nu erau competitive.
Si atunci aspectul competitivitatii mi se pare vital...de aceea am optat in acordul cu FMI, UE, Banca Mondiala sa incercam introducerea unui management performant la companiile de stat. Nu sunt adeptul privatizarii in orice conditii.
Si felicit ANEIR pentru faptul ca a stopat privatizarea CEC-ului si EximBank-ului, dar vreau sa stiti ca asta s-a stabilit in CSAT. Nu stiu, probabil ca si dumneavoastra ati stabilit-o undeva...CEC-ul si Romgazul au fost stabilite a nu se privatiza pana nu vedem ce se intampla mai departe.
La Transelectrica suntem de acord cu vanzarea de pachete minoritare, dar acum in criza am vazut cat este de dificil ca statul sa nu mai aiba nicio parghie. Nu ma priviti ca pe un om care nu vrea mai multa privatizare, vreau, dar sunt niste domenii strategice pe care eu cred ca orice stat trebuie sa le tina intr-un fel sau altul in echilibru. Aici raspunsul multora este sa facem autoritati de reglementare. Foarte bine, avem la nivel european Autoritatea de reglementare a sistemului bancar. Si?! Ati vazut vreo banca care nu-si diminueaza capitalul de prin alte parti? Deci cred in piata dar am invatat un lucru esential: ca in perioade de criza trebuie sa ai niste mijloace, altfel guvernul ramane un simplu platitor cu bani al crizei, ca e platitor politic nu conteaza, dar trebuie sa imprumute tara, sa ia bani, daca n-are niciun fel de alta parghie, si sa plateasca urmand ca poporul pe urma sa ramburseze ce a imprumutat guvernul.
Este clar ca anul 2012 trebuie sa fie un an in care Guvernul sa gandeasca la noi masuri de sprijinire a exportatorilor: nu neaparat numai capitalizarea EximBank daca are nevoie sau a CEC Bank, un alt finantator onest al economiei romanesti, dar trebuie sa mai desprindem un set de masuri, atentie, posibile si realiste care sa ajute exportatorii. Asa, cand vin la televizor si cer sa se reduca CAS-ul...da, oricine ar face asta oricand, dar dati-mi bani de pensii, pentru ca si asa este deficit de 2,6 miliarde euro...sunt convins ca avem alte tipuri de masuri care pot fi un suport pentru exportatori.”
Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, actionarul principal al Bancii Romanesti, cu o valoare considerată prea redusă. Banca greceasca a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
Guvernul a încercat în ultimii doi ani să operze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare, întrucât statul deţine toate acţiunile băncii, însă Comisia Europeană nu a autorizat operaţiunea, considerând că este asimilabilă unui ajutor de stat.
Privatizarea CEC Bank s-a pus din nou in discutie la inceputul acestui an, odata cu incheierea acordului cu FMI, insa reprezentantii guvernului au declarat ca deocamdata nu este interesat de scoaterea la vanzare a bancii.
|
|