FESF va efectua o emisiune de obligatiuni pe termen scurt |
Autor: Bancherul.ro 2011-12-07 17:09 |
|
Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) a anunţat miercuri că va efectua o emisiune de obligaţiuni pe termen scurt înainte de sfârşitul anului, în contextul în care se află sub presiune şi nota sa pe termen lung ar putea fi redusă de agenţia de rating Standard&Poor's, relatează AFP.
'Lansarea unui program de refinanţare pe termen scurt este conformă cu ambiţia noastră de a extinde câmpul de acţiune al FESF prin utilizarea de noi instrumente (...) Acest program nu va înlocui emisiunile pe termen lung ale FESF, dar îi vor da mai multă flexibilitate', a precedat preşedintele FESF, Klaus Regling, citat într-un comunicat.
FESF va lansa un program de emisiune de datorie pentru trei, şase şi 12 luni care va fi deschis unui număr de 47 de instituţii financiare şi care îi va permite să-şi diversifice strategia de finanţare. Acest program va fi unul atractiv pentru investitori, a declarat nr. 2 al FESF, Christophe Frankel, citat şi el în comunicat.
Fondul are în prezent cea mai bună notă posibilă pentru datoria pe termen scurt la toate cele trei mari agenţii de rating, S&P, Moody's şi Fitch.
În schimb, nota sa pentru datoria pe termen lung ar putea fi coborâtă cu una sau două trepte de Standard&Poor's, care a plasat ratingul pe termen lung 'AAA' atribuit FESF sub revizuire, cu implicaţii negative, consecinţă a deciziei sale de a plasa sub supraveghere prioncipalele state ale uniunii monetare, Franţa şi Germania.
FESF este un instrument financiar care adună bani de pieţe cu o garanţie asigurată de statele din zona euro, proporţional cu participarea lor la capitalul Băncii Centrale Europene. Banii astfel colectaţi sunt apoi împrumutaţi ţărilor aflate în dificultate, precum Irlanda şi Portugalia, cu dobânzi mai mici decât cele de pe pieţe.
El a fost însă afectat recent de criza datoriei şi a trebuit să plătească dobânzi ridicate cu prilejul ultimei emisiuni de datorie în noiembrie. FESF a adunat atunci trei miliarde de euro din obligaţiuni pe zece ani, dar întrucât cumpărătorii nu s-au îngrămădit şi dobânzile au fost în netă creştere comparativ cu precedentele emisiuni, notează AFP.
|
|