www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: Dobanda la credite si depozite in lei va continua sa scada, odata cu inflatia

Autor: Bancherul.ro
2011-12-05 17:27
Rata dobânzii la lei pe toate segmentele va continua să scadă odată cu rata inflaţiei, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţă 'Inflaţia - un fenomen, mai mulţi indicatori'.

"Dacă ne uităm la trendul ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 - şi până în prezent, perioada crizei, scăderea este evidentă şi, dacă ne uităm la perioada din mai 2010, înainte de majorarea TVA, vom vedea că mai degrabă a fluctuat în condiţiile în care existau multe motive să crească din cauza majorării TVA şi a atmosferei dificile pe care am trăit-o. Cu alte cuvinte, şi în acest domeniu avem o privire - să nu o numesc optimistă - dar cred că trendurile sunt mai degrabă normale. Eu consider că rata dobânzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuaţii, să scadă odată cu rata inflaţiei", a explicat guvernatorul BNR.

Isărescu a ţinut să precizeze că dezbaterea a fost organizată în contextul în care "nu se pierde absolut nicio ocazie în discursul public să nu se dea o tentă negativă la orice ştire care vine din planul preţurilor".

"Că este vorba despre preţul legumelor, care în mod normal creşte toamna, că este vorba despre preţurile administrate, care în continuare se vor ajusta, sau că este vorba despre orice altceva, de un interes al unui producător care îşi face loc la o televiziune, titlurile pe burtiera televizoarelor se repetă în următoarea manieră: 'vom avea creşteri de 10-20%', de câte ori este ocazia. Şi toate acestea înseamnă neîncredere, neîncredere într-o tendinţă. Rolul BNR este să lucreze şi cu percepţia asupra inflaţiei. Şi facem acest lucru inclusiv prin dezbateri de genul acesta", a subliniat el.

Şeful Băncii Centrale a mai menţionat că al doilea motiv care a stat la baza organizării dezbaterii l-a constituit faptul că există neclarităţi pe plan conceptual, al înţelegerii esenţei inflaţiei.

"Apoi, aş spune că, în condiţiile în care datele privind inflaţia arată mai bine, din când în când, de la o vreme - cel puţin asta este percepţia mea - sunt scoase teorii, idei care să arate că 'foarte bine, lucrurile arată aşa, dar uitaţi ce spune teoria'. Fie că se aşteapă o creştere de masă monetară, fie că se face o dezbatere pe te miri ce, sunt suficient de multe neclarităţi pe plan conceptual, al înţelegerii esenţei inflaţiei, iar BNR trebuie să stabilească adevărul. Nu vrem să vă transformăm în monetarişti sau keynes-işti. Nu vrem să intrăm foarte mult în teoria monetară, este complicată. Acest lucru am vrea să-l ştie populaţia: dacă relaţia dintre bănci şi creşterea preţurilor ar fi simplă nu s-ar fi scris, aş spune, zeci de mii, sute de mii de volume cu teorii, variaţiuni despre relaţia care este complicată şi, mai mult ca oricând, depinde de contextul istoric. S-ar putea ca cea mai bună teorie şi care ar pare să fie cea mai adecvată pentru momentul actual să nu se aplice în intervalul următor. Nu ar fi o surpriză", a conchis Mugur Isărescu.