www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Standard&Poor’s (S&P) a confirmat ratingul suveran al Romaniei la nivelul BB+/B

Autor: Bancherul.ro
2011-11-30 07:28
Standard&Poor’s (S&P) a confirmat marţi ratingul suveran al României la nivelul "BB+/B", cu perspectivă stabilă, dar l-a redus cu o treaptă pe cel pentru datoriile în lei pe termen lung şi scurt, în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de ţară.

În conformitate cu criteriile aplicate pentru evaluarea ratingurilor suverane, ratingul pentru datoriile în lei a fost egalizat cu cel pentru datoriile în valută, având în vedere gradul ridicat al euroizării economiei, se arată în comunicat.

Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia că guvernul va continua să consolideze finanţele publice în conformitate cu ţintele stabilite, iar noul acord cu FMI va reduce riscul derapajelor fiscale înaintea alegerilor parlamentare.

Ratingul ar putea fi sub presiune dacă Guvernul nu va reuşi să respecte ţintele de consolidare fiscală şi strategia de reforme structurale, sau dacă deficitele externe vor creşte semnificativ.

Calificativul ar putea fi îmbunătăţit dacă guvernul continuă măsurile de reformă structurală, pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi a potenţialului de creştere, concomitent cu o politică bugetară prudentă.

S&P notează că ratingul de ţară este susţinut de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali ai economiei, respectiv scăderea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, precum şi echilibrarea economiei.

Cu toate acestea şi în pofida programului cu FMI, economia rămâne vulnerabilă la şocurile externe, din cauza datoriilor externe încă mari, deşi în scădere, şi a ponderii mari a băncilor elene şi austriece în sectorul bancar.

Băncile străine deţin 85% din sectorul bancar, în care băncile austriece au o cotă de piaţă de 40%. În cazul băncilor din Grecia, acestea deţin 14% din activele din sector, potrivit S&P.

Subsidiarele acestor bănci sunt autonome faţă de companiile-mamă, ceea ce, în opinia S&P, va limita efectele negative, dacă situaţia din sectorul bancar din Grecia se va înrăutăţi în continuare.

S&P consideră însă că există riscul că dacă băncile mamă vor avea dificultăţi, acestea să reducă expunerea transfrontalieră, respectiv să restrângă creditarea.