www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Presedintele Basescu ataca dur bancherii austrieci: Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind reducerea finantarilor catre bancile din Romania a fost o eroare

Autor: Bancherul.ro
2011-11-24 10:19
"Iar pentru că veni vorba de euro, aş vrea să îmi manifest îngrijorarea, îngrijorarea legată de comportamentul posibil al unor bănci. Vreau să cred că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro ale băncilor austriece a fost ori o eroare, ori o neînţelegere a efectelor. Nu am vrea să fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat accesul României în Uniunea Europeană de privatizarea sistemului bancar. Iar mesajul meu este: domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009 chiar, iar astăzi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fairplay în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, ţări care am venit mai târziu în Uniunea Europeană, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme şi nu la sugrumarea economiei româneşti prin diminuarea fluxurilor de capital necesare, atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private", a declarat presedintele Traian Băsescu, in cadrul unui seminar organizat la Bucuresti de The Economist.

Bancile austriece vor trebui să-si reducă volumul de noi creditele în Europa Centrală şi de Est, unde sunt printre cei mai mari creditori, în conformitate cu normele impuse de către autorităţile austriece in încercarea de a proteja ratingul tarii la AAA.

Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG şi Bank Austria, parte a grupului UniCredit, vor fi împiedicate sa acorde mai multe credite decât fondurile pe care le atrag din depozite locale in tari precum Ungaria, România şi Ucraina, începând din 2012, a anuntat banca centrală a Austriei într-un comunicat.

"În viitor, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%", potrivit comunicatului Băncii Austriei.