Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen: Dispunem de suficient capital si surse interne de finantare. Vom emite si obligatiuni |
Autor: Bancherul.ro 2011-11-23 18:14 |
|
Presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen a afirmat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca banca nu va fi afectata semnificativ de decizia autoritatilor din Austria de a limita creditarea pe pietele din Europa Centrala si de Est, deoarece dispune de suficient capital si surse interne de finantare.
El a mentionat ca Raiffeisen ar putea emite anul viitor obligatiuni de circa 1,5 miliarde euro printr-un program de plasamente pe termen mediu, asteptand momentul potrivit pentru a obtine un pret rezonabil.
Autoritatile bancare din Austria au restrictionat, printr-o decizie anuntata luni, creditarea efectuata de grupurile financiare austriece pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe cont propriu de subsidiarele locale ale bancilor.
Printre bancile afectate se numara Raiffeisen, Erste (BCR) si Bank Austria (UniCredit).
De asemenea, autoritatile cer celor trei banci sa constituie, din 2016, rezerve de capital de 10%, cu trei puncte procentuale mai mult decat indica reglementarile Comitetului de Supraveghere Bancara de la Basel.
Raportul credite-depozite al Raiffeisen este de 1,3 in Romania, 1,5 in Ucraina, respectiv 1,2 in Ungaria, potrivit datelor de la finele lunii iunie.
"Nu sunt ingrijorat, pentru ca nu ma finantez aproape deloc de la Raiffeisen Group, deci pentru noi nu este o problema. Cred ca este in principiu o masura sanatoasa, pentru a limita riscul sistemic. In Romania, este posibil sa vedem mai multa presiune decat in trecut pe atragerea de depozite, iar dobanzile ar putea sa creasca", a aratat Steven van Groningen.
Bancile austriece, care controleaza circa 39% din activele de pe piata bancara romaneasca, au o expunere de aproximativ 266 miliarde de dolari pe tarile foste comuniste din Europa, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale. Expunerea este echivalenta cu 70% din Produsul Intern Brut al Austriei. Aceste sume nu includ expunerea Bank Austria, care, ca subsidiara a grupului UniCredit, este atribuita Italiei.
Van Groningen a aratat ca Raiffeisen Romania are "destul capital" sa sprijine creditarea in tara, insa cererea pentru imprumuturi noi va ramane "subminata" de cresterea economica slaba.
"Nu ma astept la multa cerere pentru finantare anul viitor, din cauza perspectivelor de crestere economica. Vedem o oarecare crestere, dar nu semnificativa", a spus el.
Raiffeisen are subsidiare bancare in 15 state foste comuniste din Europa, fiind al treilea grup financiar din regiune dupa active, dupa UniCredit si Erste.
|
|