www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cursul valutar euro/leu creste la un nou maxim al anului 2011

Autor: Bancherul.ro
2011-11-21 16:28
Leul s-a depreciat luni faţă de euro cu 0,02%, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3608 lei pentru moneda europeană, un nou maxim al anului 2011, în creştere cu 0,10 bani comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,3598 lei.

Maximul istoric al cursului euro/leu a fost înregistrat pe data de 30 iunie 2010, când referinţa BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a controlat viteza deprecierii leului din ultimele săptămâni şi nu va lăsa cursul să se ducă spre valori excesive, peste 4,5 lei/euro, a declarat pentru Agerpres directorul de investiţii al fondului de pensii private Eureko, Radu Crăciun.

'Cred că BNR ar putea interveni în cazul deprecierii rapide pe termen scurt. Până acum, deprecierea leului nu a fost împiedicată de BNR, care mai degrabă a controlat viteza deprecierii şi a încetinit-o', a spus Crăciun.

El a explicat că, spre deosebire de alte state precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului în preţurile din economia României nu este aşa de limitat. 'Există multe preţuri denominate în euro, s-ar înrăutăţi portofoliul de credite şi deprecierea leului nu poate fi lăsată, până la finele anului, spre valori excesive. Pentru ca economia României să poată tolera un leu mai slab, care putea fi un avantaj, trebuia să fie pregătită din timp', a menţionat analistul financiar.

Crăciun a subliniat că, în pofida deprecierii din ultimele săptămâni, volatilitatea leului rămâne printre cele mai scăzute din regiune, faţă de forint sau zlot, spre exemplu, şi trebuie judecată în termeni relativi.

El a menţionat că tendinţele internaţionale şi aversiunea la risc faţă de regiune au dus la mişcările de curs din România, care sunt împotriva datelor economice încurajatoare.

Directorul de investiţii al Eureko Pensii a mai arătat că volatilitatea cursului de schimb este legată de politica monetară a BNR, care a preferat o volatilitate mai ridicată a dobânzilor pe termen scurt, care să contrabalanseze volatilitatea mai scăzută a cursului de schimb.