Recuperatorii de credite spun ca nu sunt sperietori ci baieti buni: ofera restantierilor aranjamente de plata in rate convenabile, adica mai mici si pe perioade mai mari. Bancile sunt dispuse acum sa vanda recuperatorilor chiar si credite ipotecare |
Autor: Bancherul.ro 2011-11-17 23:28 |
|
Kruk, o puternica firma poloneza de recuperare a creditelor neperformante preluate de la banci la preturi in jurul a 5% din valoarea datoriilor, reusind apoi sa recupereze in jur de 20% din creditul restant, incearca sa schimbe mentalitatea datornicilor.
Compania incerca sa-i convinga pe clientii bancilor sa nu le mai fie rusine de datorii, sa vorbeasca despre ele si sa incerce sa le rezolve, pentru ca ascunderea lor nu face decat sa le agraveze situatia. In plus, datornicii trebuie sa stie ca reprezentantii firmelor de recuperare nu sunt niste sperietori ci incearca sa fie cat mai intelegatori cu datornicii, oferindu-le posibilitatea de a le reesalona plata ratelor, prin scaderea dobanzii, micsorarea datoriei si prelungirea perioadei in care pot sa o achite.
De exemplu, spune Isabela Iacob (foto), directorul Kruk, un credit cu o dobanda de 25% preluat de la banca poate fi reesalonat de catre firma de recuperare creante si achitat cu o dobanda de 17%.
Firma a incheiat anul trecut 24.000 de aranjamente de plata, iar dupa lansarea campaniei de promovare din septembrie, in doar doua luni, numarul acestora a fost de 7.000.
Pentru a fi mai eficienti in a schimba mentalitatile, Kruk deruleaza campanii de promovare in medie si a initiat si o zi fara datorii, cea de azi, dupa modelul polonez. VEZI aici amanunde despre acest eveniment.
Fireste ca prima reactie a celor care au datorii la banci rezultate din creditele nemaiachitate de luni de zile este de nedumerire atunci cand sunt sunati de recuperatorii de credite, precum Kruk, care-i anunta ca sunt noii lor “stapani” in ceea ce priveste rambursarea creditului si nu banca, de la care au cumparat creanta.
Cu atat mai mult cu cat este foarte putin cunoscut faptul ca bancile pot sa-si vanda, mai exact sa cesioneze un contract de credit catre o firma de recuperare de creante, moment in care clientul bancii nu mai are niciun fel de relatie contractuala cu banca ci doar cu recuperatorul de creante.
De altfel, specialistii spun chiar ca procedura cesionarii contractelor de credit ar fi la limita legii si confuza, in conditiile in care nu exita o lege care sa prevada conditiile in care functioneaza o firma de recuperare de creante, ca in alte tari, acestea functionand in prezent conform legii 31, ca orice alta societate comerciala.
Isabela Iacob spune ca este nevoie de o lege a creantelor personale pentru functionarea in bune conditii a activitatii de recuperare a creantelor, dar si pentru evitarea unor eventuale abuzuri din parea recuperatorilor. Pana atunci, precizeaza ea, acestia respecta un cod de conduita realizat de Asociatia de management a creantelor.
Mai exact, bancile au doua tipuri de relatii de recuperatorii de creante: vanzarea unor pachete de credite restante si externalizarea procesului de recuperare a restantelor, fara ca acestea sa fie vandute.
Daca pana acum bancile preferau sa externalizeze procesul de recuperare a creantelor, tendinta s-a inversat in ultima perioada, astfel ca la Kruk acestea reprezinta doar 30% din portofoliu, restul fiind reprezentat de creante cumparate.
Sefa Kruk spune ca bancile prefera acum sa-si vanda creditele neperformante fiind presate de problemele de rentabilitate, ca efect al volumului tot mai mare de provizioane aferente creditelor neperformante. Daca pana acum doar bancile mari si cele din categoria medie apelau la firmele de recuperare de creante, in ultimul timp si bancile mai mici au inceput sa vanda pachete de creante.
In acelasi timp, daca in prezent bancile vand doar pachete de credite de consum, de overdrafturi si de carduri de credit, Kruk este deja in negociere cu trei banci preluarea unor pachete de credite ipotecare. Procesul de cesionare a acestor tipuri de credit catre recuperatori este mai complex, intrucat vorbim de credite cu valori mult mai mari si de existenta unei ipoteci pe un imobil.
Informatii disponibile pentru membrii inscrisi in CLUBUL BANCHERILOR:
- Date despre piata recuperarilor de creante
- Amanunte despre compania Kruk (numarul angajati, volumul afacerior etc.)
- Alte detalii despre recuperarea creantelor
|
|