Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, din iulie, va creste salariul mediu cu 26 de lei |
Autor: Bancherul.ro 2008-06-16 11:48 |
|
Reducerea contributiilor plătite de angajat la asigurările sociale cu 1,5%, de la 1 iulie 2008, va duce la o crestere a salariului mediu net cu 26 de lei, iar în cazul salariilor minime câstigul va fi de 8 lei, dar unii analisti consideră că această măsură va alimenta si mai mult consumul.
De la 1 iulie 2008, angajatul va beneficia de scăderea contributiilor la asigurările de sănătate cu 1% si a celor de somaj cu 0,5%. Astfel, începând cu luna iulie, salariul mediu net va creste cu 26 de lei, urmând să depăsească valoarea de 1.300 de lei. Potrivit Institutului National de Statistică, în luna aprilie 2008, salariul mediu net a fost de 1.282 lei. Totodată, salariul minim net va creste, în medie, cu 8 lei.
Un angajat care are un salariu brut de 3.000 de lei va primi lunar cu 45 de lei mai mult decât în prezent, iar unul cu un salariu brut de 1.000 de lei va încasa în plus 15 lei.
Analistul economic Ilie Șerbănescu sustine că reducerea contributiilor sociale în actuala conjunctură economică din România reprezintă o măsură "sinucigasă" a guvernului, pentru că va stimula si mai mult consumul si va duce la cresterea deficitului bugetar. "Suntem în pragul unei crize. Poate izbucni peste o lună sau anul viitor. Va trebui să strângem cureaua în 2009, pentru a acoperi găurile produse în economie de aceste măsuri populiste. Nu poti stimula cresterea consumului în conditiile în care acesta a ajuns să reprezinte 93% din Produsul Inter Brut", a declarat, pentru NewsIn, Ilie Șerbănescu.
Analistul economic crede că românii vor avea numai de pierdut de pe urma acestor reduceri si avertizează că "în aceste conditii, sigur nu vom avea bani pentru pensii în 2009".
Economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie de Aplicată, trage si el un semnal de alarmă asupra pericolului cresterii deficitului bugetar peste valoarea prevăzută pentru acest an si nu exclude declansarea unei crize economice în România. "Această măsură vine într-un moment foarte prost pentru economie, întrucât cheltuielile din bugetul de stat au crescut foarte rapid în comparatie cu veniturile colectate. Reducerea contributiilor va aduce mai multi bani în piată ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor si la cresterea dezechilibrului economic. Avem foarte multe sanse să intrăm în criză", a declarat Liviu Voinea.
În schimb, specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine că reducerea contributiilor sociale va fi benefică pentru economie. "Este prea mică această reducere pentru a avea drept efect cresterea inflatiei", a afirmat, pentru NewsIn, Biris. Analistul economic consideră, însă, că măsura va avea mai mult un efect psihologic asupra populatiei, pentru că "este o reducere prea mică pentru a se simti si în buzunarele angajatilor".
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a explicat că reducerea contributiilor pentru angajat nu putea fi mai mare de 1,5% pentru că ar fi dus la dezechilibre mari în bugetul de sănătate. Păcuraru sustine, la rândul său, că măsura care va intra în vigoare de la 1 iulie va avea mai mult "un efect psihologic", însă afirmă că dacă ar fi crescut impozitele cu aceeasi valoare toată lumea ar fi criticat decizia adoptată de Executiv.
|
|