Bancile si IFN-urile care nu respecta masurile de prevenire a spalarii banilor riscă amenzi |
Autor: Bancherul.ro 2008-06-16 11:20 |
|
Băncile si IFN-urile care nu respectă măsurile impuse prin lege pentru cunoasterea clientelei, în scopul prevenirii spălării banilor si finantării terorismului, riscă amenzi între 10.000 si 50.000 de lei, arată un nou proiect de regulament elaborat de Banca Natională a României (BNR).
Pe lângă această sanctiune, institutiilor financiare li se pot aplica pedepse complementare, precum confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie, suspendarea autorizatiei de exercitare a unei activităti sau închiderea unitătii.
"Normele de cunoastere a clientelei elaborate de fiecare institutie trebuie să corespundă naturii, volumului, complexitătii si întinderii activitătii sale si să fie adaptate la gradul de risc asociat categoriilor de clienti pentru care aceasta prestează servicii financiar-bancare si la gradul de risc al produselor si serviciilor oferite", se mai precizează în proiectul BNR.
Acesta vine ca urmare a adoptării unui act normativ, de către Guvern, legat de prevenirea si sanctionarea spălării banilor, reprezentând o aliniere la prevederile internationale, date de Financial Action Task Force on Money Laundering.
Astfel, proiectul BNR urmează initiativei similare a arbitrului pietei de capital. Pe 5 iunie, Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a propus un regulament în care sunt introduse măsuri care impun cunoasterea mai bună a clientilor de către intermediari.
Potrivit proiectului de regulament al BNR, institutiile vor stabili categoria clientilor ce prezintă un grad de risc potential mai ridicat, pe baza unor indicatori de risc care pot avea în vedere volumul activelor sau veniturilor, tipul serviciilor solicitate, tipul activitătii desfăsurate de client, circumstantele economice, reputatia tării de origine si plauzibilitatea explicatiilor oferite de client.
De asemenea, institutiile de credit care oferă servicii bancare complexe, denumite în practica internatională private banking, trebuie să manifeste o vigilentă sporită fată de categoria de clientelă căreia îi sunt oferite astfel de servicii.
Băncile sau institutiile financiare nonbancare trebuie să furnizeze BNR, la cerere, rapoarte cu privire la clienti si operatiunile efectuate pentru acestia, inclusiv orice analiză pe care institutiile au făcut-o pentru detectarea tranzactiilor neobisnuite sau suspecte ori pentru a determina gradul de risc asociat unei tranzactii ori unui client, mai prevede proiectul elaborat de banca centrală.
Acesta mai poate fi amendat până pe 23 iunie 2008.
Institutiile financiare vor modifica normele de cunoastere a clientelei si le vor transmite Băncii Nationale a României în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a regulamentului. De asemenea, băncile si IFN-urile au la dispozitie sase luni să aplice măsurile adoptate.
|
|