www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Angela Merkel, la intalnirea cu Traian Basescu: Sper sa merite pentru populatia Romaniei aderarea la euro in 2015

Autor: Bancherul.ro
2011-11-10 20:55
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit joi, 10 noiembrie a.c, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună. Vă prezentăm textul declaraţiei:

Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel:

Doamnelor şi domnilor, mă bucur că astăzi este în vizită preşedintele României, Traian Băsescu. Am avut o discuţie foarte intensă despre relaţiile bilaterale care sunt foarte bune între Germania şi România. L-am felicitat pentru ziua aniversară care a fost cu 6 zile în urmă şi i-am urat toate cele bune. Vom avea o aniversare - 20 de ani de la Tratatul de prietenie între Germania şi România. Am convenit că dorim să extindem aceste relaţii bune şi strânse. Noi ne bucurăm că minoritatea germană din România are un efect asupra relațiilor strânse dintre cele două țări. Este un fel de punte de legătură între ţările noastre. De asemenea, relaţiile economice între Germania şi România se dezvoltă favorabil. Întreprinderile germane sunt investitori importanţi, asigură şi locuri de muncă. Putem realiza şi mai mult. Am vorbit mult despre eforturile uriaşe ale celor două ţări, de asemenea, despre progresele României, progresele viitoare ale României în domeniul reformei justiţiei. Se poate vedea ce realizări importante sunt în faţa României. În ce priveşte zona Schengen, Germania şi Franţa au propus un plan care cred că este acceptat de România. Nu toate statele Uniunii sunt de acord, însă acest spaţiu trebuie să devină un spaţiu comun de drept. Am vorbit, de asemenea, despre relaţiile internaţionale, despre situaţia din Europa, despre statutul de membru al României al uniunii monetare euro. Avem o singură piaţă unică, avem un singur acord-cadru şi vrem să rămânem în continuare împreună. România, de asemenea, şi-a exprimat intenţia de a deveni membră a uniunii monetare în anul 2015. Ştiu ce înseamnă pentru oamenii din România ca statul să lucreze atât de mult în direcţia aderării la uniunea monetară. Sper că va merita pentru populaţia României, însă aş vrea să vă mulţumesc pentru realizările dumneavoastră în cadrul politic.

Preşedintele României, Traian Băsescu:

Vă mulţumesc, doamnă cancelar, vă mulţumesc pentru primirea amicală, călduroasă pe care ne-aţi făcut-o mie şi delegaţiei mele. Cum de altfel, îi mulţumesc public şi domnului preşedinte Wulff pentru întâlnirea pe care am avut-o cu dumnealui. Am discutat, desigur, probleme bilaterale. Trebuie să ştiţi că Germania este cel mai mare partener comercial al României. Cifra comerţului între cele două ţări s-a ridicat în 2010 la 14 miliarde de euro, fiind echilibrată, deci nu avem nici măcar debalansări în comerţul exterior. În acelaşi timp, Germania este al treilea mare investitor în România. Sunt peste 14 mii de firme germane care au investit în România până la sfârşitul anului 2010 4,4 miliarde de euro, contribuind esenţial, alături de investitorii din Olanda şi Franţa, la modificarea şi modernizarea economiei româneşti. Aş mai face o precizare: pentru noi minoritatea germană este considerată o punte de legătură solidă între România şi Germania. Deci avem tot ce ne trebuie. Români trăiesc în Germania, germani trăiesc în România, avem un comerţ dezvoltat şi avem voinţa de a consolida relaţiile bilaterale. Am informat-o pe doamna cancelar cu privire la măsurile pe care România le-a luat şi mă bucură aprecierile pozitive ale Guvernului german cu privire la modul în care România a reuşit să-şi restabilească echilibrele macroeconomice. Ne menţinem obiectivul - şi îi rog pe ziarişti să nu zâmbească - ne menţinem obiectivul de a intra în zona euro, de a îndeplini toate criteriile în 2015. De asemenea, i-am prezentat doamnei cancelar viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă fragmentată şi în şansele noastre separat. Niciunul din statele Uniunii Europene - poate ar reuşi Germania – dar, în rest, probabil că niciun stat al Uniunii Europene nu va reuşi să culeagă decât efectele globalizării dacă Europa nu va fi unită în faţa procesului de globalizare, pentru a se afla la pupitrul de comandă. De aceea, România susţine fără rezerve un proces de integrare accelerat ca soluţie de a ne afla la pupitrul de comandă al procesului de globalizare. Acestea au fost cele ce am discutat cu doamna cancelar.