www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Italia ia locul Greciei in epicentul crizei. Merkel si Sarkozy vor o Europa cu doua viteze

Autor: Bancherul.ro
2011-11-10 08:21
Costul îndatorării pentru Italia a ajuns la punctul critic din cauza insistenţei prim-ministrului Silvio Berlusconi de a organiza alegeri anticipate în locul unui guvern interimar, ceea ce ofera conditiile unei instabilitati prelungite şi a aprins temerile unei rupturi în zona euro.

Italia a înlocuit Grecia in epicentul crizei şi este pe cale de a avea nevoie un plan de salvare pe care Europa nu si-l poate permite, scrie Reuters. Banca Centrală Europeană, singurul bastion eficient împotriva atacurilor pietei, a intervenit pentru a cumpăra obligaţiuni italiene în cantităţi mari, dar a rămas reticenta în a merge mai departe.

Randamentele obligatiunilor italiene pe 10 ani au sarit de nivelul de 7%, considerat nesustenabil, reflectând o evaporare a încrederii investitorilor, ceea ce a determinat-o pe cancelarul german Angela Merkel sa lanseze o chemare la arme.

Merkel a declarat ca soarta Europei a devenit acum atât de "neplacuta", incat e nevoie rapid de reforme structurale profunde, avertizand ca restul lumii nu va aştepta. "Asta va însemna „more Europe, not less Europe", a declarat ea la o conferinţă la Berlin.

"Este timpul pentru o schimbare profunda a Europei", a declarat Merkel. "O comunitate care spune, indiferent de ceea ce se întâmplă în restul lumii, că nu poate schimba din nou regulile de baza, acea comunitate pur şi simplu nu poate supravieţui."

Ea a cerut schimbări în tratatele UE după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat pentru o Europă cu două viteze, în care ţările din zona euro sa accelereze şi sa aprofundeze integrarea, în timp ce un grup tot mai mare din afara zonei euro sa rămâna mai putin conectat - un semnal că unii membri ar putea să fie nevoiti sa renunţe la euro.

Oficialii germani şi francezi au discutat planuri pentru o reforma radicală a Uniunii Europene, care ar implica înfiinţarea unei zone euro mai integrate şi posibil mai mica, potrivit surselor citate de Reuters.

"Franţa şi Germania au avut consultări intense pe această temă în ultimele luni, la toate nivelurile", a declarat un înalt oficial al UE de la Bruxelles.

"Trebuie să ne mişcăm foarte precaut, dar adevărul este că trebuie sa stabilim exact lista cu cei care nu doresc să facă parte din club şi cei care pur si simplu nu pot face parte din el", a spus oficialul.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a oferit cateva detalii ale planurilor sale in timpul unei conferinte in fata studenţilor din Strasbourg, când a spus ca o Europă cu două viteze - zona euro care sa avanseze mai rapid decât toate cele 27 de ţări din UE – ar fi singurul model pentru viitor.

Si preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a emis un avertisment sever cu privire la pericolul de divizare a zonei euro, zguduit de o escaladare a crizei datoriilor. Surse UE a declarat agenţiei Reuters ca oficiali francezi şi germani au discutat cu privire la doar o astfel de optiune.

"Nu poate fi pace şi prosperitate în nordul sau în vestul Europei, dacă nu există pace şi prosperitate în Europa de Sud sau de Est", a declarat Barroso.