www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu: Populatia trebuie sa fie constienta ca este responsabila de o parte din datoria tarii si nu ne mai permitem noi credite

Autor: Bancherul.ro
2011-11-09 18:18
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi ca populatia trebuie să conştientizeze că este responsabilă într-o măsură importantă pentru datoria externă a României, astfel incat acum este nevoie de administrarea acestei datorii si in niciun caz de continuarea indatorarii, prin noi credite.

"Când vorbim de credit, v-aş ruga din toata inima să spuneţi românilor că atunci când se ia un credit se creează un debit. Când se ajunge la datorie, parcă a făcut-o Dumnezeu din cer şi Banca Naţională e de vină. Dacă începi să spui cum s-a format, chiar în termeni tehnici, datoria de 90 miliarde de euro din care aproape 20 miliarde de euro aparţine populaţiei, apare o mare supărare. Cele câteva milioane de maşini luate în leasing nu au creat o datorie? Un leasing nu este o datorie, un credit?', s-a întrebat oficialul BNR.

Acesta a adăugat că reluarea creditării atât de dorită de toată lumea nu va face altceva decât să creeze o nouă datorie, iar în acest caz populaţia trebuie pregătită pentru administrarea unui împrumut.

'Dorim toţi reluarea creditării, dar trebuie să fim conştienţi că se va crea o datorie pe partea cealaltă. Este o crimă economică să umfli o economie după care să o storci să plăteşti o datorie. Trebuie să prezentăm societăţii soluţia administrării unui credit. Asta este soluţia pentru România. Sunt 90 de miliarde de euro datorie externă a României, dar nu se poate compara cu ce a fost înainte. Aproape 30 de miliarde de euro este datorie a firmelor din România, vreo 20 de miliarde aparţine populaţiei şi restul este creată de bănci. O parte a datoriei externe se regăseşte în creditul în valută pe care Banca Naţională a vrut să-l tempereze. Datoria noastră externă este suficient de mare cât să nu fim îngrijoraţi. Cred că dvs. ca analişti economici financiară aveţi o responsabilitate în acest sens', a menţionat Mugur Isărescu.

"Unii dintre noi îşi amintesc cum în anii '70, după zece ani de prosperitate au venit zece ani în care ne-am plătit datoria. A fost o crimă economică. Soluţia României este să avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a mai spus Isărescu.