www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bruynseels, BCR: Asteptarile de crestere a economiei incep sa se deterioreze

Autor: Bancherul.ro
2011-11-03 15:59
Asteptarile noastre anterioare cu privire la reluarea cresterii economiei in acest an si anul viitor au inceput sa se deterioreze, a spus astazi presedintele BCR, Dominic Bruynseels.

Bruynseels: "Pentru acest an asteptam o crestere de 1,4% si 1,9% in 2012. Aceasta prognoza este bazata in principal pe starea actuala a Romaniei si evenimentele din Europa, dar daca situatia se va deteriora, cred ca vor fi riscuri semnificative in sens negativ, de aceea cred ca este nevoie de o mai mare prudenta si precautie in privinta prognozelor economice.

Industria a accelerat in august insa ne asteptam la o incetinire a economiilor externe, ceea ce va afecta si PIB-ul Romaniei in urmatoarele trimestre.

In privinta agriculturii, am avut un sezon foarte bun, in principal datorita recoltei din agricultura, ceea ce ar putea spori PIB-ul cu o jumatate de punct procentual, insa aceasta crestere este inclusa in acel 1,4% mentionat.

Inflatia scade semnificativ, ajungand la un record de 3,5% in septembrie, cu toate ca apar noi riscuri, fapt care a permis BNR sa reduca dobanda la 6%.

Contextul international ramane foarte volatil, din anuntul privind referendumul din Grecia ne putem astepta la o serie de surprize.

Cu toate acestea, Romania are o serie de avantaje competitive fata de alte tari: exista oportunitati foarte mari in ceea ce priveste infrastructura si absorbtia fondurilor europene, cu atat mai mult cu cat contributia nationala in cazul unor serii de programe urmeaza a fi redusa de la 15% la 5%, ceea ce reprezinta o oportunitate de scadere a deficitului bugetar, conform acordului cu FMI.

Progrese semnificative s-au inregistrat si in privinta consolidarii fiscale si raman in continuare perspective pozitive in aceasta privinta.

Daca ne uitam cu mai mare atentie la evolutia economiei, vedem ca intr-adevar a avut loc o revenire a economiei fata de cel mai scazut nivel inregistrat in 2009, bazata in principal pe exporturi si industrie, care a crescut cu 2% in august fata de luna precedenta si cu 7,5% in ultimele opt luni.

Constructiile, care au un impact important asupra cresterii economice, sunt inca pe teritoriu negativ, cu minus 1% anual, insa isi revin. Sectorul rezidential si consumul au ajuns pe plus.

Sectorul privat cred ca se afla intr-o stare de expectativa: in unele sectoare se fac angajari, in alte domenii vorbim de restructurari, insa in ansamblu somajul este stabil si nu ma astept la schimbari semnificative.

Investitiile straine directe au avut o evolutie dezamagitoare, cu o scadere anuala de 52%.

Evolutia exporturilor este destul de buna iar in privinta absorbtiei fondurilor europene observam o imbunatatire. Volumul fondurilor europene s-a ridicat la 2,2 miliarde euro, in crestere anuala cu 20%.

Deficitul comercial, o problema in 2008 si 2009, a scazut, in timp ce exporturile au crescut cu 26%, in timp ce importurile au crescut cu 20%.

Leul s-a depreciat in ultimul timp, deloc suprinzator, fata de intervalul de 4,1-4,3 cum anticipam anterior si ne asteptam ca aceasta tendinta de depreciere sa continue, astfel incat variatia pe care o prevedem pentru evolutia cursului este sa se stabilizeze intr-un interval de 4,3-4,4.

Au fost facute eforturi pentru asezarea indicatorilor financiari ai tarii pe o traiectorie sustenabila in viitor, asteptam raportul FMI in urma vizitei care are loc in aceasta perioada."