www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen: Cresterea medie a PIB-ului din Europa Centrala si de Est va cobori la 2,3 procente in 2012 (3,3 procente in 2011)

Autor: Bancherul.ro
2011-10-05 17:36
“Situatia de incertitudine din zona Euro -- din cauza careia principalii indicatori arata ca urmeaza o perioada de recesiune, in vreme ce criza datoriilor suverane continua sa escaladeze de la un episod la altul – are repercusiuni asupra Europei Centrale si de Est”, comenteaza Peter Brezinschek, director Raiffeisen Research, parte a Raiffeisen Bank International AG (RBI).

In consecinta, Raiffeisen Research a redus previziunile de crestere pentru 2012 in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) la 2,3%, medie pentru intreaga regiune. In privinta anului 2011, Brezinschek anticipeaza ca PIB-ul mediu pe regiune va creste cu 3,2%. Chiar si asa, rata de crestere a PIB-ului din ECE ramane mai mare decat cea prognozata pentru cresterea PIB-ului din zona Euro (1,6% in 2011 si 0,2% in 2012), potrivit unui comunicat al bancii.

Analistul sef Raiffeisen Research spune ca impactul asupra ECE provine atat din dezechilibrul orientarii exporturilor (pana la 85% din totalul exporturilor ECE merg catre UE), cat si din tensiunile din interiorul sistemului bancar european. Cu toate acestea, Brezinschek se asteapta ca efectele in regiunea CSI (Comunitatea Statelor Independente) sa fie mai putin pronuntate decat in
Europa Centrala si Austria, datorita unei robuste cereri interne in tarile CSI. Raiffeisen Research se asteapta ca PIB-ul din CSI sa creasca cu 3,6% in 2011 si cu 3% in 2012. “In comparatie cu 2011, rata de crestere a PIB-ului mediu din Europa Centrala ar trebui sa se injumatateasca, de la 2,9% la 1,4%,” prevede Brezinschek. PIB-ul din Europa de Sud Est ar urma sa cresca cu numai 1,6% atat in 2011, cat si in 2012. Brezinschek anticipeaza o perioada de stagnare temporara in Austria, cu un PIB national care ar urma sa urce cu unumai 0,4% in 2012, din cauza scaderii investitiilor si a exporturilor nete. Pentru 2011, el inca se asteapta la rata de crestere rezonabila de 3 procente in Austria.

“Spre deosebire de 2009, chiar si in cazul in care datoria Greciei ar fi restructurata si ar fi impuse masuri draconice de consolidare iar sistemul bancar ar fi recapitalizat, nu ne asteptam la o contractie a productiei de dimensiunile celei pe care am vazut-o imediat dupa falimentul Lehman, data fiind posibilitatea de a preveni contagiunea prin masuri de restabilire a increderii in pietele financiare,” spune Brezinschek.

Posibile reduceri de dobanda in mai multe tari ECE

Brezinschek considera ca tendintele de recesiune vor atenua pesiunile inflationiste in cazul marfurilor si energiei, cu un pret al petrolului care ar urma sa scada cu aproximativ 15% in 2012, ceea ce va duce la o usoara scadere a ratei inflatiei in Austria si ECE. “In cadrul programului de restructurare a datoriei Greciei, Banca Centrala Europeana isi va reduce dobanda de interventie la 1% sau chiar mai putin. Masura va avea un impact si asupra bancilor centrale din Europa Centrala, cu o posibila reducere a dobanzii cheie cel putin in Polonia si cu rate ale dobanzilor care vor ramane la niveluri istorice minime in Republica Ceha. Credem, de asemenea, ca varful ciclului ratelor dobanzilor din Rusia a fost depasit, “ adauga Brezinschek.

Monedele tarilor din Europa Centrala si de Est se vor aprecia in raport cu euro in a doua jumatate a lui 2012

“Valutele liber convertibile cum ar fi zlotul polonez sau forintul maghiar sunt inca vulnerabile la o si mai mare depreciere in cazul unui scenariu al devalorizarii euro. O sursa suplimentara de risc sunt evolutiile politice din Ungaria,” explica Brezinschek. El asteapta sa vada primele semne de revenire in a doua jumatate a lui 2012, cele doua monede nationale urmand sa aiba o contributie la intarirea principalelor valute din Europa Centrala si de Est fata de euro.

Piete de capital Europa Centrala si Est: Factori negativi vor domina evolutiile pana in primavera lui 2012

“Bursele din tarile ECE au fost si ele afectate de tendinta descendenta la nivel mondial, de la inceputul anului inregistrand scaderi care pornesc de la 8 procente in Croatia si ajunge pana la 40 de procente in Ucraina,” declara Brezinschek si adauga ca pietele de capital duc lipsa de sustinere in conditiile in care vestile proaste despre criza datoriilor si incetinirea cresterii economice sunt preponderente. Dincolo de revenirile temporare, el considera ca factorii negativi vor domina evolutiile de pe pietele de capital pana in primavara lui 2012, ceea ce lasa deschisa posibilitatea continuarii scaderii preturilor. “Credem ca pietele isi vor reveni numai atunci cand va fi asigurat un nou inceput pentru ariile periferice Zonei euro. Date fiind semnele de stabilizare din economie, revenirea va fi posibila doar in a doua jumatate a lui 2012,” adauga analistul sef Raiffeisen Research. Brezinschek recomanda: “Chiar daca estimarile de crestere arata atractiv, ar trebui sa tineti cont de faptul ca asteptarile de crestere in ECE pentru 2012 sunt supuse unui anumit grad de revizuire in scadere. In consecinta, adoptam o strategie defensiva in pozitionarea sectoriala. Investitiile selective in obligatiuni corporative cu rating BB- din regiunea CSI, cum ar fi Alfa Bank si Vimpelcom, cu randamente de la 6,4% pana la 9,4%, ar putea reprezenta o alternativa pentru investitorii cu apetit de risc”

Evolutiile internationale dau tonul pentru piata de capital din Austria

Criza datoriilor suverane din zona Euro, combinata cu ingrijorarile privind starea economiei au avut un impact semnificativ asupra pietei de capital din Austria. Birgit Kuras, analist sef la Raiffeisen Centrobank AG, Austria spune ca asemeni oricarei alte piete europene, piata de capital din Austria va continua sa fie influentata de criza din Grecia si de incertitudinile care decurg din aceasta.

Recentele scaderi de preturi au impins componentele de evaluare la niveluri inferioare, ceea ce face piata austriaca sa aiba preturi moderate in comparatie cu multiplicarile/cresterile istorice. De exemplu, veniturile agregate estimate pe baza raportului pret/venituri pentru 2012 au atins 8,5 iar raportul raportul pret/valoare contabila a ajuns la 0,8. Chiar si asa, intr-un astfel de mediu, evaluarile nu conteaza prea mult pe termen scurt. “Desi companiile austriece arata bine in datele fundamentale, ele nu vor putea scapa de sentimentul negativ din piata," subliniaza Kuras. Ea se asetapta ca ATX sa se mute in zona de scadere pe termen mediu, retragandu-se spre 1.800 pana la mijlocul lui decembrie 2011 si spre 1.700 pana la mijlocul lui martie 2012.

Companiile devin mult mai prudente

Majoritatea companiilor austriece au adoptat o atitudine precauta ca reactie la conditiile de piata dificile si si-au redus vizibilitatea pe perioada lunilor de vara, chiar daca performantele trimestriale au fost in general bune. Verbund si-a redus in mod explicit previziunea de venituri si se asteapta ca rezultatul operational sa fie inferior celui de anul trecut, iar rezultatele din investitii sa ramana slabe. Asemeni lor, Grupul Erste se asteapta la dificultati din cauza masurilor Guvernului Ungariei privind imprumututile in moneda straina.

In general, perspectivele raman rezervate. Kuras subliniaza necesitatea unei solutii politice viabile pe termen lung pentru criza datoriilor statelor, fara de care nu va exista o relaxare sustenabila pe piete.

Recomandari: Oesterreichische Post, conwert, TPSA, PGE, Polymetal

Date fiind riscurile economice in crestere si incertitudinea pietei in ceea ce priveste criza datoriilor statelor europene, principalele noastre recomandari sunt actiunile defensive in prezent.

Ratiunea care sta la baza recomandarii analistilor Raiffeisen Centrobank de a cumpara actiuni Oesterreichische Post tine de modelul sau de business mai putin ciclic, de remarcabila cantitate de cash de care dispune (un estimat de 375 mil. euro la sfarsitul lui 2011) si de un randament al dividendului foarte atractiv, de aproape 8%. In opinia echipei de cercetare a companiei, efectele pozitive ale schimbarii sistemului de expeditie a scrisorilor vor deveni si mai vizibile in T3 2011 – T1 2012, decat in T2 2011, deoarece noile tarife au intrat in vigoare in mai 2011.

Piata imobiliara

conwert se tranzactioneaza acum cu mai bine de 40% sub valoarea sa neta. “Compania se concentreaza asupra pietelor sale principale: Austria si Germania, in timp ce alte companii austriece se concentreaza pe toate pietele Europei Centrale si de Est,” spune Stefan Maxian, seful Raiffeisen Centrobank’s Company Research. Spre comparatie, piata imobiliara din Germania tranzactioneaza cu reduceri substantial mai mici fata de ultima valoare neta raportata.

Telecomunicatii

Potrivit lui Maxian, compania poloneza de telecomunicatii TPSA este bine pregatita pentru vremuri de incertitudine datorita unui bilant puternic si pentru ca grupul se asteapta sa genereze
un flux de numerar, ajustat in plus, de aproape 2,4 milioane de zloti la finalul acestui an.
“In opinia noastra, TPSA va beneficia de pe urma dezvoltarii VDSL si a cooperarii cu TVN, care ar trebui nu numai sa atraga noi clienti pentru broadband, ci si sa imbunatateasca venitul mediu pe utilizator in segmentul broadband si sa opreasca migratia fix-mobil,” spune Maxian.

Utilitati

La actualul pret per actiune, compania poloneza de utilitati PGE a renuntat la o buna parte din castigurile din evaluare in comparatie cu celelalte companii din grup, mai putin profitabile. Vanzarea companiei Polkomtel se asteapta a fi finalizata in 2011, in asa fel incat PGE castiga spatiu de manevra pentru remodelarea companiei si pregatirea flotei sale pentru capacitatea de care are nevoie pentru a plati dividende substantiale. In plus, in Polonia, pretul energiei electrice este mai putin volatil decat in alte tari.

Materii prime

Compania ruseasca Polymetal ar putea fi considerata un bun refugiu datorita expunerii sale pe metale pretioase (aur si argint). Cresterea puternica a productiei de aur a Polymetal pana la 1,3 milioane de uncii pana in 2013 va aduce o crestere a vanzarilor cu 26% in urmatorii doi ani.