Romania are cea mai mare pondere a alimentelor in cosul de consum din UE |
Autor: Bancherul.ro 2008-06-02 18:56 |
|
Ponderea produselor alimentare în cosul de consum a fost, în aprilie, de 14% la nivelul UE, România fiind pe primul loc, cu o proportie de 34,5%, preturile produselor alimentare accentuând inflatia din tara noastră cu 1,9% în luna respectivă, potrivit biroului european de statistică, Eurostat.
În Aprilie 2008, preturile alimentelor au crescut cu 7,1% în Uniunea Europeană, fată de aceeasi lună a anului trecut. De la sfârsitul anului 2006, dar, în special, începând cu iulie 2007, preturile alimentelor în UE au crescut peste ritmul inflatiei. Aceeasi tendintă s-a observat si în zona euro. În luna aprilie 2008, cresterea anuală a preturilor alimentelor în UE a fost de 7,1%, comparativ cu o evolutie a inflatiei de 3,6%.
Lunile martie si aprilie au înregistrat cele mai mari cresteri anuale ale preturilor alimentelor, atât în UE cât si în zona euro, din 1996 încoace. Cu toate acestea, între 1996 si aprilie 2008, preturile alimentelor au crescut, în raport cu inflatia, într-un ritm similar în cele două zone: 31% fată de 27% în UE si 30% fată de 27% în zona euro.
Cresterile anuale ale preturilor alimentelor sau plasat între 3,2% în Portugalia si 25,4% în Bulgaria
Ponderea alimentelor în indicele armonizat al preturilor de consum arată cât din bugetul unei gospodării este destinat produselor de hrană. Ponderea alimentelor în acest indice a fost, în aprilie, de 14% în UE. Ponderea alimentelor în indicele de consum variază între 9,5% în Marea Britanie - 9,7% în Luxemburg, si 34,5% în România - 23,2% în Lituania.
În aprilie 2008, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor alimentelor s-au înregistrat în Bulgaria, 25,4% si tările baltice, cu evolutii între 21,7% în Letonia si 18,1% în Lituania. Cele mai mici cresteri s-au produs în Portugalia, Olanda, Franta, Cipru si Italia. Este vorba despre evolutii cu prinse între 3,2% în cazul Portugaliei si 5,9% în cel al Italiei.
Impactul produselor alimentare asupra inflatiei anuale este influentată de ponderea alimentelor în indicele armonizat al preturilor de consum, dar si de evolutiile anuale ale pretului alimentelor, de aceea, efectul este diferit între statele membre.
Dintre cele nouă categorii de produse alimentare, trei sunt semnificative la nivelul UE: carnea, pâinea si cerealele, laptele, brânza si ouăle. Aceste trei categorii (chiar dacă ele cuprind mai multe tipuri de produse) alcătuiesc 60% din componenta alimentară. În aprilie 2008, cresterea anuală a pretului în UE a fost de 14,9% pentru lapte, brânză si ouă, 10,7% pentru pâine si cereale si 4,1% pentru carne.
Alimentele s-au scumpit, în aprilie, fată de luna anterioară, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflatiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuată evolutie a pretului unui produs, potrivit Institutului National de Statistică (INS). La o distantă de aproximativ 4,5 procente se plasează scumpirea fructelor proaspete, cu 5,22% si a citricelor cu 2,17%.
Cresteri semnificative de preturi, fată de luna martie, s-au mai produs la branză, 1,42%, unde cea de oaie s-a scumpit cel mai mult, si laptele de vacă, unde s-a remarcat o scumpire de 1,38%. Cartofii si ouăle, în schimb, s-au ieftinit, cu 0,3%, respectiv cu 0,7%.
|
|