Angela Merkel respinge ideea falimentului Greciei |
Autor: Bancherul.ro 2011-09-14 09:30 |
|
Cancelarul german Angela Merkel a respins, marţi, ideea potrivit căreia falimentul Greciei va oferi o soluţie rapidă la criza datoriilor din zona euro, încercând astfel să calmeze pieţele financiare, transmite AP.
Aceasta a arătat că Europa trebuie să se concentreze pe reducerea deficitelor bugetare şi pe îmbunătăţirea competitivităţii, iar depăşirea crizei va fi un proces foarte lung, de parcurs pas cu pas.
Comentariile cancelarului german vin cu o zi înainte de teleconferinţa de miercuri cu preşedintwele francez Nicolas Sarkozy şi cu prim-ministrul grec George Papandreou.
Temerile privind intrarea Greciei în incapacitate de plată au determinat majorarea dobânzilor la obligaţiunile pe 10 ani ale ţării la un nivel record de peste 24%, deşi Angela Merkel s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte şansele Greciei de a obţine următoarea tranşă a împrumutului acordat de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Reprezentanţi ai celor trei instituţii, aşa-numita troikă, vor reveni curând la Atena.
'Tot ce aud dinspre Grecia este că guvernul a înţeles semnalele şi face tot ce este pe agendă. Faptul că troika se întoarce înseamnă că Grecia a început să facă anumite lucruri care trebuie făcute', a arătat Merkel pentru rbb-Inforadio.
Vizita la Atena a delegaţiei tripartite CE-BCE-FMI este o condiţie pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe dintr-un prim program de sprijin în valoare de 110 miliarde de euro acordat în luna mai 2010, pentru ca Grecia să evite falimentul. Acest prim program ar urma să fie urmat de un al doilea program în valoare de aproximativ 160 de miliarde de euro.
Economia Greciei s-a contractat cu 7,3% în trimestrul doi din 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, faţă de estimarea iniţială din august, ce indica un declin de 6,9%, a anunţat săptămâna trecută Agenţia Naţională de Statistică (Elstat).
Totuşi, rata declinului a încetinit comparativ cu primul trimestru, când Produsul Intern Brut s-a contractat cu 8,1%. Grecia, care a fost forţată să solicite de două ori asistenţă financiară internaţională, se confruntă în 2011 cu al treilea an de recesiune.
|
|