Trichet: Mandatul BCE este clar: mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu |
Autor: Bancherul.ro 2008-06-02 11:14 |
|
Mandatul Băncii Centrale Europene (BCE) de a mentine inflatia sub control este clar si rămâne valabil în orice situatie, a declarat presedintele institutiei financiare, Jean-Claude Trichet, într-un interviu acordat publicatiei spaniole El Pais.
Trichet a precizat că remarcile sale nu trebuie luate drept un indiciu privind decizia care va fi luată de conducerea BCE în domeniul dobânzii de politică monetară la sedinta din 5 iunie.
"Mandatul nostru este clar: mentinerea stabilitătii preturilor pe termenul mediu, păstrarea controlului asupra inflatiei", a arătat Trichet.
Analistii anticipează că, la viitoarea sedintă, BCE va mentine dobânda de politică monetară la nivelul de 4%.
BCE nu a mai modificat dobânda cheie din luna iunie a anului trecut.
Întrebat dacă euro poate înlocui dolarul ca monedă de referintă la nivel mondial, în decurs de zece ani, Trichet a spus că nu a sustinut niciodată folosirea euro la nivel international.
În privinta pietelor financiare, Trichet consideră că cea mai potrivită si eficientă politică este autoreglementarea acestora.
"Dacă autoritătile consideră insuficiente codurile de bună practică, pentru a asigura stabilitatea financiară, atunci va fi cazul, în mod clar, de o reglementare din partea statului. Transparenta este esentială", a precizat seful BCE.
Comisia Europeană, singura care are dreptul să propună reglementări în domeniul financiar în UE, a optat în mare parte pentru solutii la nivelul sectorului, pentru remedierea disfunctionalitătilor semnalate de criza de pe piata creditelor.
Cele mai mari organizatii din sectorul financiar international urmează să prezinte, în luna iulie, un set de recomandări care au rolul să prevină repetarea unui crize a pietei creditelor.
În privinta unor comentarii ale comisarului pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, privind salariile "complet iresponsabile" ale unor directori generali, Trichet a spus că sectorul privat trebuie să analizeze dacă structura de salarizare a încurajat liderii de afaceri să îsi asume riscuri prea mari.
De asemenea, Trichet a cerut statelor UE să coopereze îndeaproape în domeniul supravegherii pietei financiare.
Italia a propus, în decembrie 2007, introducerea unui set comun de reglementări, dar initiativa a fost blocată de Marea Britanie.
|
|