www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu: Activismul monetar inseamna intr-un fel sa fii dezechilibrat tu, ca banca centrala

Autor: Bancherul.ro
2011-09-06 11:51
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se declara impotriva activismului monetar, intrucat aceasta politica a bancii centrale ar insemna un dezechilibru in activitatea bancii si o pierdere a neutralitatii. Pe de alta parte, Isarescu spune ca FED-ul, banca centrala americana, nu a avut alternativa si a fost nevoita sa salveze banci si firme de asigurari, care erau prea mari ca sa fie lasate sa falimenteze.

"Se pare că multe bănci centrale sunt invitate la activism şi nu sunt invitate de oricine, ci de nume grele ca Nouriel Roubini, alţi economişti de vază, care au căderea în lumea de astăzi. Activism monetar. Activism monetar că altfel economia mondială se duce spre prăpastie, se duce spre criză. Nu spun nici că este bine să rămânem neutri, noi ca bănci centrale, nici ca să fim activişti, vă spun un singur lucru, că este un punct de dispută. Şi unde au dreptate cei care vorbesc despre activism este acel lucru că prăbuşirea băncilor... de exemplu, dacă FED-ul nu ar fi fost activ în salvarea anumitor bănci, ştiţi consecinţele. El a devenit activ cu AIG-ul, cu societatea lor de asigurări, când a venit cineva şi a spus un lucru simplu, dacă după Lehman Brothers, AIG-ul, societatea de asigurări, se prăbuşeşte, toate zborurile, cele 40 de linii aeriene americane mari sunt blocate, nu mai zboară un avion. Vă daţi seama de consecinţe. Pentru că, numai preluarea asigurărilor, numai pentru aceste zboruri, ar fi însemnat enorm. Nu mai spun de 60-80 de milioane de familii americane care s-ar fi întrebat unde sunt banii noştri de asigurări", a spus guvernatorul BNR la Universitatea Ovidius din Contanţa, citat de presa.

"Banca naţională a păstrat echilibru. Am păstrat pentru că am fost la rândul nostru cât se poate de echilibraţi, nu ne-am repezit, am fost cât am putut de neutri. Activismul monetar înseamnă într-un fel să fii dezechilibrat tu. Asta înseamnă activism. Adică să te duci în frunte şi să.... Noi am fost activi într-un singur punct, şi anume în reforme (...) Am fost activi în ceea ce priveşte promovarea reformelor. Dar în rest am rămas neutri, nu am introdus bani în economie în neştire, am introdus bani în economie pe măsură ce am cumpărat rezervă şi am refăcut rezervă", a mai spus şeful băncii centrale.