www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Herbert Stepic, CEO Raiffeisen Bank: riscul de contagiune a crizei europene in Europa de Est este limitat

Autor: Bancherul.ro
2011-08-31 10:33
Herbert Stepic (foto), presedintele grupului austriac Raiffeisen Bank International, prezent si in Romania, considera ca riscul de contagiune a crizei din Europa asupra tarilor din estul continentului in care-si desfasoara activitatea principala banca austriaca este limitat.

"Cu toate acestea, cresterea aversiunii la risc va afecta investitiile straine directe si implicit cresterea economica, dar schimburile comerciale intre estul si vestul Europei, inclusiv tarile de la periferia continentului, sunt relativ reduse", a spus Stepic, cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii.

El a precizat ulterior, in cadrul unei conferinte de presa, ca doar 3,3% din exporturile tarilor din zona euro merg spre tarile din CEE.

"Chiar si in conditiile in care criza din Europa se adanceste, impactul negativ asupra tarilor din est este limitat, motiv pentru care ne mentinem o perspectiva pozitiva asupra activitatii noastre", a precizat Stepic.

Europa Centrala si de Est (CEE) genereaza pentru Raiffeisen Bank International 80% din venituri, de aceea este important de vazut cum vede presedintele bancii viitorul economiei acestor tari.

"Daca vom compara perspectivele de crestere in 2011 a PIB-ului in Eurozone, de 1,6%, fata de 3,3% in CEE, vedem ca este dubla, iar pentru 2012 de 1,1% in Europa si de 3,7% in CEE, ceea ce confirma povestea de succes a investitiei noastre in aceasta parte a continentului", a spus Stepic.

Fireste ca exista si probleme cu care Raiffeisen se confrunta in prezent, precum rambursarea capitalului statului obtinut in perioada crizei, noile cerinte Basel III de crestere a capitalului, precum si restantele la creditele in franci elvetieni (CHF), cauzate de aprecierea puternica a monedei elvetiene, considerate, alaturi de aur, un activ de refugiu in perioadele de criza.

De aceea, banca austriaca listata la bursa intentioneaza sa-si majoreze capitalul in urmatoarele 12 luni printr-o oferta publica initiala (IPO).

In ceea ce priveste creditele in CHF, Stepici le considera o potentiala amenintare, "o problema reala pentru piata", mai ales in Ungaria, unde exista un volum de credite in CHF de 18 miliarde euro.

Raiffeisen are un volum total de credite in franci de 3,5 miliarde euro, reprezentand doar 4,3% din portofoliul total de imprumuturi. Dintre acestea, 85% sunt credite ipotecare.

In ceea ce priveste posibilitatea de a face noi achizitii, Stepici a spus ca Raiffeisen nu este interesata sa cumpere alte banci, intrucat este prezenta in toate tarile importante din CEE.

Stepic a respins si posibilitatea ca banca sa cumpere una sau mai multe sucursale ale Volksbank, dupa cum au fost vehiculate speculatiile din piata.