www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Radu Zaciu, country manager Deutsche Bank: Daca Europa va intra in recesiune Româania va intra inevitabil si ea

Autor: Bancherul.ro
2011-08-29 11:45
Nicio bancă centrală nu poate controla decât simbolic apre­cierea sau de­pre­cie­rea monedei naţionale, dacă piaţa se mişcă într-o anumită di­recţie, este de părere country managerul Deutsche Bank Ro­mânia, Radu Zaciu. Potrivit a­cestuia, dacă incertitudinile vor continua cel puţin un an, francul elveţian se va aprecia şi mai mult în raport cu euro şi dolar.

Într-un interviu acordat pentru „Săptămâna Financia­ră”, acesta şi-a prezentat viziu­nea personală, care nu reflectă neapărat poziţia băncii, asupra situaţiei economice mondiale, a posibilităţii intrării într-o nouă recesiune, dar şi asupra vulnerabilităţilor ţării noastre şi de­pendenţei de pieţele exter­ne, cursului euro-dolar şi pla­nu­lui de salvare mai eficient: cel al SUA sau cel al zonei euro.

Se speculează în presa internaţională că urmează sfârşitul zonei euro şi implicit al monedei unice. Cum comentaţi?

Teoretic nimic nu e imposibil, şi cine se ocupă de risc management ştie că nimic nu este lipsit de risc. Cred că ar trebui studiat care e avantajul financiar al zonei euro. Trebuie puse dezavantajele în ba­lanţă pentru a se putea vedea până unde sunt dispuşi cei care o duc mai bine să îi finanţeze pe cei care o duc mai rău astfel încât să merite. Din păcate, în Europa nu există so­li­daritate ca în SUA, aşa încât să spunem „bineînţeles că ne salvăm fraţii din Grecia”. În situaţii ex­tre­me, dacă dimensiunea şi frec­venţa crizelor din zona euro cresc, s-ar putea să se ajungă la un moment în care populaţia să nu mai dorească să ajute şi să se întoarcă împotriva guvernelor. Dacă va apărea în vreo ţară membră vreun partid care să promită în campanii electorale ie­şi­rea din zona euro, şi va fi votat, a­tunci va trebui să ne facem proble­me. Momentan aş spune că situaţia se poate redresa.

Cât de mult depinde România de pieţele externe?

Depinde într-o proporţie foarte mare. Motorul creşterii economice sunt exporturile, 80% către comunitatea europeană. Noi nu am reuşit, din păcate, în România, să avem o creştere din forţe proprii. Statul nu a avut fonduri suficiente pentru in­vestiţii, iar populaţia şi-a limitat ne­voile. Cei care au putut să se în­da­to­reze s-au îndatorat, nu mai sunt mulţi care mai pot. Deci consumul intern nu este un motor al econo­miei, şi nici nu-şi va reveni curând. Acesta va deveni un factor important în economie în momentul în care vor creşte din nou salariile şi se vor face investiţii în Ro­mâ­nia. Mai exact, în momentul în care oamenii îşi vor recâştiga optimismul. Dacă Europa va intra în recesiune Româ­nia va intra inevitabil şi ea.

Stirea integral