Bruynseels, BCR: Concurenta intre banci si presiunea pe dobanzi mici la credite va creste din toamna |
Autor: Bancherul.ro 2011-08-18 17:08 |
|
Concurenta intre banci va creste in aceasta toamna, cand se asteapta o intensificare a cresterii economice, astfel incat acestea ar putea fi nevoite sa scada in continuare dobanzile la credite, in timp ce refinantarea vechilor imprumuturi va continua sa reprezinte o activitate de baza, considera presedintele BCR, Dominic Bruynseels.
“Ne asteptam la o mentinere a concurentei la niveluri ridicate in privinta dobanzilor, mai ales incepand din septembrie, cand ne asteptam la o intensificarea a activitatii economice, dupa o perioada de vara mai linistita. In aceste conditii, cred ca presiunea pe dobanzi mai mici sa creasca in a doua parte a acestui an, pentru ca unele banci vor incepe sa recastige cota de piata”, a spus Bruynseels, cu ocazia prezentarii activitatii bancii in prima jumatate a acestui an.
Scaderea dobanzilor ar putea fi sustinuta si de diminuarea ratei inflatiei. “Am vazut ca BNR adopta masurile consacrate pentru a aduce inflatia in culoarul tintit si ne asteptam ca acest proces sa continue”, a spus Bruynseels.
Totusi, el a precizat ca nu se asteapta la redeceri semnificative ale dobanzilor la lei, care in opinia acestuia au ajuns aproape de limita de jos.
Si companiile se refinanteaza
Refinantarea nu este o solutie doar pentru clientii persoane fizice ci si pentru companii, a precizat seful BCR. Multe dintre acestea lucreaza cu mai multe banci si cauta sa aleaga cele mai avantajoase oferte, un proces mai putin vizibil pentru public, insa este evident pentru banca. In acelasi timp, se manifesta un proces de consolidare a bancilor cu care lucreaza o companie, ceea ce inseamna ca aceasta incearca sa-si limiteze la 3-4 numarul bancilor cu care lucreaza si nu mai multe, ca inainte.
Bruynseels a spus ca in trimestrul doi al acestui an s-a observat o usoara intensificare a cererii de produse bancare, ca urmare a faptului ca bancile au inceput sa fie mai dinamice, inclusiv prin reducerea dobanzilor, ceea ce a impulsionat cererea de noi credite precum si activitatea de refinantare.
“Refinantarile au inceput sa se reduca, in principal din cauza factorului sezonier, dar si pentru ca refinantarea nu mai este o noutate, a devenind un lucru obisnuit. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti sa ne pastram clientii la BCR”, spune Bruynseels.
Programul Prima Casa, singurul care se misca
In privinta volumului de credite pe piata bancara, ritmul de crestere anuala a acestuia este foarte redus, iar in prezent este in scadere fata de anul precedent, de aceea bancile se concentreaza pe refinantari. Creditele pentru companii le-au depasit pe cele de retail, de aceea vedem si o crestere a numarului de investitii.
In privinta creditelor de consum, populatia este inca reticenta cu privire la siguranta locurilor de munca si a nivelului salariilor, motiv pentru care incearca sa faca mai multe economii si sa consume mai putin. La fel companiile, sunt inca destul de selective in ceea ce priveste investitiile. In concluzie, “asteptam inca o revenire completa a economiei pentru a putea vede si o crestere a creditarii”, a spus seful BCR.
Un sector de retail unde vedem o oarecare crestere este programul “Prima Casa”, unde conditiile de creditare sunt destul de atragatoare pentru noi credite, astfel incat se inregistreaza o crestere anuala de aproape 15%. Nu cred ca este un domeniu amenintat de supraincalzire, pentru ca exista atat surplus de oferta cat si de cerere, astfel incat pe masura ce nivelul veniturilor se va echilibra, sumele disponibile prin programul “Prima Casa” se vor epuiza in urmatoarele 12 sau 18 luni.
In privinta depozitelor, lucrurile sunt asemanatoare, oamenii nu au prea multi bani in buzunare pentru a putea economisi, situatie care se reflecta in volumul de depozite bancare.
Bruynseels a mai spus ca in privinta riscului de credit, acesta incepe sa scada la BCR, in timp ce pe piata bancara in general continua sa mai creasca putin, in special in sectorul IMM-urilor, unde s-ar putea sa dureze ceva mai mult, pe cand in sectorul de retail in mare parte a ajuns la limita de sus.
Sistemul bancar continua sa fie bine capitalizat, cu o rata de solvabilitate de aproape 15% in standarde locale. In conditiile in care subsidiarele locale sunt solide, problema capitalizarii ramane la bancile-mama, iar in acest context posibilele consolidari vor avea loc in randurile jucatorilor mici, in special la cei ale caror banci-mama din strainatate intampina probleme sau care-si reconsidera strategiile pe termen mediu si lung.
|
|