Dominic Bruynseels, BCR: Dobanzile la lei au ajuns aproape de nivelul minim |
Autor: Bancherul.ro 2011-08-15 21:34 |
|
Presedintele BCR, Dominic Bruynseels, considera ca dobanzile la lei mai au doar o mica marja de scadere in urmatoarea perioada, ca efect al diminuarii inflatiei, fiind aproape de limita de jos, in timp ce ratele la euro sunt in crestere.
“O veste buna este ca inflatia va scadea destul de repede odata cu disparitia din cifre a efectului cresterii TVA din vara lui 2010 (efectul de baza), astfel incat ne asteptam ca inflatia sa ajunga la 5,2% la finalul lui 2011, iar pentru 2012 ne asteptam la o medie a inflatiei de 4,7%. Ceea ce inseamna ca inflatia se va apropia de tintele stabilite in planul de convergenta cu zona euro”, a spus seful BCR.
“Scaderea inflatiei va permite BNR sa reduca modest dobanda in urmatoare perioada, insa cred ca suntem aproape de nivelul de jos in ceea ce priveste dobanzile in lei. Pe de alta parte, fireste ca ne uitam la ce se intampla pe scena internationala: dobanzile din zona euro sunt in crestere in timp ce in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est dobanzile de referinta au inceput sa fie majorate de bancile centrale. Romania va ramane insa putin in urma acestor tendinte”, a spus Bruynseels, in cadrul unei intalniri cu presa cu ocazia prezentarii rezultatelor BCR in prima parte a acestui an.
Economia se indreapta spre o directie buna
Sa incepem cu vestile bune, a spus Bruynseels: unele sectoare ale economiei ies incet din recesiune, insa acest fenomen se datoreaza in mare parte sectoarelor orientate catre export, unul dintre punctele forte fiind cel auto.
Si industria a inregistrat recent unele dintre cele mai alerte ritmuri de crestere, incepand din a doua parte a anului trecut, si chiar si constructiile au avut cifre pozitive. Exporturile au avut o crestere anuala de 32 de procente, toate aceste rezultate pozitive fiind un motiv pentru decizia Fitch de a imbunatati ratingul tarii la BBB- cu o perspectiva stabila. Este o decizie cu impact pozitiv pentru tara, precum si pentru analisti, care arata ca ne indreptam spre o directie buna.
Pe de alta parte, a continuat seful BCR, cand ne uitam la ansamblul economiei vedem ca PIB-ul are o crestere foarte modesta, pe care o estimam in jurul a 2% la finalul lui 2011 si sub 4% in medie pentru 2012, deci vedem o accelerare a cresterii economice din a doua parte a acestui an.
Aceasta se datoreaza pe de o parte imbunatatirii productiei industriale iar pe de alta parte este efectul inceperii investitiilor in infrastructura, dupa cum observam in cazul lucrarilor la autostrada Nadlac-Constanta, coridorul IV, a caror rezultate se vor vedea in a doua parte a anului, odata ce banii investitii vor fi pompati in economie.
Si in privinta locurilor de munca din sectorul privat sunt vesti bune, a precizat Bruynseels: exista o crestere semnificativa a numarului de angajari, dar nu si in privinta salariilor, pe cand in sectorul public masurile de restructurare vor mai continua. In consecinta, somajul va continua sa scada usor, urmand a atinge 7% la finalul anului si la 6,8%.
Cursul va ramane in intervalul 4,1-4,3 lei
In privinta indicatorilor macroeconomici, deficitul de cont curent nu mai este o problema, (in urma cu trei ani cand am venit in Romania toata lumea vorbea despre acest lucru), deficitul comercial este in scadere odata cu reducerea importurilor si accelerarea exporturilor, a spus Bruynseels.
“Si politica de consolidare fiscala isi arata roadele prin scaderea deficitului bugetar, care este in parametrii conveniti cu FMI, as putea spune chiar prea mult in acesti parametri. As prefera sa fim mai apropiati de tintele stabilite pentru ca astfel vom putea cheltui banii eficient, precum in investitii si in cofinantarea proiectelor europene. Iar aici cu siguranta ca mai avem multe de facut si am vrea sa vedem o evolutie mai rapida, pentru ca desi lucrurile au inceput sa se miste iar rata de absorbtie a fondurilor a crescut, mai e insa mult de facut”, a precizat presedintele BCR.
“Ca efect al imbunatatirii indicatorilor macroeconomici, leul, care a fost sub presiune la inceputul acestui an, s-a stabilizat acum initre 4,2 si 4,3 si credem ca va ramane in intervalul 4,1-4,3, in timp ce dobanzile vor ramane si ele stabile, cu o usoara scadere in cazul dobanzilor in lei, dupa cum am mentionat”, a mai spus Bruynseels.
|
|