www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Marinel Burduja, Raiffaisen Bank: Unele banci romanesti au facut excese si au ridicat prea mult garda

Autor: Bancherul.ro
2011-08-12 12:20
Marinel Burduja, prim-vice preşedintele Raiffaisen Bank, crede că România are un potenţial uriaş de a produce bani, astfel incat tara poate sa-si reduca datoriile. El apreciaza ultimul apel la prudenta si responsabilitate a presedintelui Basescu ca fiind pozitie "solidă şi responsabilă".

Pe de alta parte, Burduja a admis ca unele banci romanesti au facut excese inainte de criza si au ridicat garda, fapt care a permis aparitia multor infractiuni. De asemenea, Burduja considera ca bancile au alimentat consumul excesiv din perioada anterioara crizei.

"Eu apreciez luarea de poziţie a preşedintelui ţării ca fiind extrem de solidă şi responsabilă. Este încă un duş rece pe care îl merităm din când în când, ca economie, ca ţară. Trebuie să înţelegem câteva lucruri clare: în economie, nu se poate produce decât în condiţii determinate. Într-o economie în care nu se produce suficient pentru un consum pe care eu îl apreciez deşănţat într-o anumită perioadă a dezvoltării României post revoluţionare a fost creeată o nevoie de consum artificială generos alimentată prin credite bancare şi aveam impresia că muncim pentru câţi bani cheltuiam. Toate au o scadenţă pentru în economie sunt legi simple: nu poţi să cheltui mai mult decât produci. Singurul lucru pe care l-aş remarca la ce a spus preşedintele este că banii nu trebuie neapărat atraşi, pot fi şi produşi în ţară. Părerea mea este că România are un potenţial uriaş de a produce aceşti bani şi de a limita foarte mult volumul de bani împrumutaţi", a spus Burduja, la Realitatea TV.

Burduja: Unele banci au comis excese, au ridicat garda

"Unul dintre cele mai importante aspecte, respectiv aspectul educativ în activitatea unei bănci, lipseşte foarte mult din percepţia publică. Băncile nu sunt capabile să facă minuni. Băncile îşi fac cu rigurozitate datoria, după normele BNR, după normele legale, interne sau ale băncii mame. În perioada trecută, au fost unele bănci extrem de mult captivate de atractivitatea mediului românesc şi au comis excese, au ridicat garda pe constituirea unor garanţii serioase şi din acest motiv există astăzi o multitudine de situaţii de infracţionalitate vizavi de cum se fac plăţile către bancă. Niciodată la bancă nu o să găseşti un consilier care să îşi facă o analiză a vieţii tale de familie. Noi judecăm cifrele, prin prisma salariului pe care îl ai, garanţiilor materiale, regimului juridic al proprietăţii", a spus Burduja.