BCR a lansat Raportul anual pe Agricultura “Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat” |
Autor: Bancherul.ro 2011-07-18 13:15 |
|
Agricultura a oferit o susţinere destul de firavă în ceea ce priveşte creşterea economică în ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa în PIB, în principal ca urmare a dependenţei mari de condiţiile meteo şi a investiţiilor reduse, se arata in raportul “Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat” (VEZI raportul in documentul atasat) realizat de BCR Cercetare, anunta banca intr-un comunicat.
„Deşi pe un trend descendent în ultimii 20 ani, agricultura românească deţine încă o pondere importantă în PIB comparativ cu alte ţări din CEE sau Zona Euro (circa 7% în România faţă de 4% în Polonia şi Ungaria sau 2% în Franţa). Potenţialul este însă mare, România situându-se pe locul al 5-lea în EU 27 din punct de vedere al suprafeţei arabile; în anul 2010, ţara noastră s-a clasat în top 10 producători de porumb la nivel mondial cu o producţie de peste 9 milioane tone într-un an cu condiţii meteo favorabile”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR).
Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii este atomizată; principalele slăbiciuni ale exploataţiilor de subzistenţă şi semi-subzistenţă sunt capacitatea scăzută de investiţii şi orientarea slabă spre pieţele de consum. La o productivitate similară cu cea din Zona Euro, România şi-ar putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile, putând asigura necesarul de consum pentru circa 4 Românii, se arata in raport.
Creşterea calităţii pregătirii în domeniul agriculturii este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile a acestei ramuri economice în anii următori; doar 1% din numărul exploataţiilor agricole beneficiază de pregătire agricolă completă, în timp ce marea majoritate este reprezentată de cele cu experienţă practică.
„Absorbţia fondurilor europene reprezintă o oportunitate în special pentru operatorii mari, în timp ce exploataţiile de subzistenţă trebuie mai întâi să-şi consolideze prin fuziune suprafeţele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare şi alte oportunităţi pe care le ofertă economia de piaţă”, a adaugat Lucian Anghel.
|
|