Romanii care-si ascund averea in conturile bancilor elvetiene ar putea fi dati in vileag |
Autor: Bancherul.ro 2011-07-01 11:25 |
|
Presedintele Traian Basescu a declarat ca intre Romania si Elvetia s-a semnat in luna februarie un acord care permite Guvernelor celor doua tari sa colaboreze in domeniul informatiilor bancare, astfel incat sa poata fi verificati suspectii de evaziune fiscala care au conturi in bancile elvetiene.
"Romania a semnat in luna februarie un protocol cu Guvernul elvetian, prin care, incepand cu 1 ianuarie 2012, are acces in cadrul procesului de schimb de informatii intre cele doua state, la informatii bancare, asa cum ele sunt puse la dispozitie in baza legilor elvetiene. Altfel spus, ca sa fie lucrurile simple, daca autoritatile romane vor suspecta ca cineva a facut evaziune fiscala si ca ar fi depus banii intr-o banca elvetiana, vor primi raspuns de la autoritatile elvetiene", a spus Traian Basescu, dupa o intalnire cu presedintele Elvetiei, Micheline Calmy-Rey.
Presedintele Confederatiei Elvetiene a adaugat ca autoritatile romanesti vor putea face o "cerere de informare" Elvetiei, care va avansa informatia respectiva. "Este un subiect complicat. De-o parte, exista un acord de fiscalitate cu UE, de cealalta parte sunt relatiile bilaterale intre Romania si Elvetia", a adaugat aceasta.
Afirmatiile au fost facute dupa ce presedintele Elvetiei a fost intrebat daca s-a renuntat la secretul fiscal in ceea ce ii priveste pe cetatenii americani si daca acest lucru se poate intampla si pentru cetatenii romani, insa Calmy-Rey a negat ca informatiile pe care Elvetia le poate pune la dispozitie in cadrul unor acorduri incalca secretul fiscal.
"Elvetia nu a renuntat la secretul fiscal in ceea ce priveste SUA si nici vreo banca din Elvetia nu a renuntat la secretul fiscal in privinta SUA. A existat un acord intre Elvetia si SUA, dar el nu a depasit cadrul legal existent. Stiti ca exista in sanul UE un acord privind fiscalitatea, care leaga Elvetia de UE prin posibilitatea prelevarii de impozite asupra capitalurilor din Elvetia. Elvetia si UE discuta in acest moment posibilitatea de a renunta. In interiorul UE, exista in acest moment o discutie cu privire la acest acord de fiscalitate, de revizuire a lui si odata ce UE se va pune de acord, ne vom arata disponibilitatea in acest sens", a precizat presedintele Elvetiei.
|
|