www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Stefan Coroianu, BCR: Am fost primii la Prima Casa 4 pentru ca rata restantelor este foarte mica

Autor: Bancherul.ro
2011-06-23 15:52
Reprezentantii BCR spun ca au fost primii care au intrat in noua varianta a programului de credite garantate de stat Prima Casa, acceptand sa preia jumatate din riscul aferent garantiilor ipotecare, fata de etapele precedente ale programului, cand ipoteca era garantata 100% de stat, pentru ca rata restantelor la rambursarea creditelor este foarte redusa.

"Comportamentul la plata in primele faze ale programului ne-a facut sa acceptam participarea in continuare la Prima Casa. Nu faceam acest lucru in alte conditii. Nivelul de plati intarziate este extrem de redus, se apropie de zero. Sunt sub 0,5% intarzieri la plata de 0-60 de zile", a spus Stefan Coroianu, director executiv directia managementul produselor retail din cadrul BCR.

Desi statul a impartit acum riscul cu bancile, conditiile de creditare nu s-au schimbat, dobanzile au ramas plafonate la un nivel maxim iar avansul este de doar 5%. In plus, acum au acces la aceste tipuri de credite nu doar cei care nu au mai avut casa sau un credit ipotecar pana acum, ci si cei care au avut o locuinta de cel mult 50 mp, scopul fiind acela de a-i stima sa treaca la o locuinta mai mare.

Creditele acordate in programl Prima Casa trebuie sa aibe o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

De altfel, BCR a acordat anul trecut peste 1.100 de credite pentru achizitia de locuinte, din care 940 prin programul Prima Casa, in valoare de peste 41 de milioane de euro.

"Continuarea programului Prima Casa va avea influente pozitive asupra pietei pentru ca permite existenta unor tranzactii, chiar daca programul se adreseaza mai ales tranzactiilor de mici dimensiuni. Volumele de credite imobilare acordate de BCR vor creste cu 10-15%, mai ales in a doua parte a anului", a spus Stefan Coroianu.

"BCR are in cadrul programului Prima Casa un sold de 600 de milioane de euro al creditelor acordate. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea", a adaugat Coroianu.

Banca a fost prima institutie de credit care a semnat protocolul de participare la editia a 4-a a programului "Prima Casa", cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"De la semnarea protocolului am primit circa 200 de cereri de credite pentru Prima Casa pe zi. Fata de editiile precedente este un numar mai mare, dar care se explica prin sincopa dintre faza a 3-a si a 4-a. Am dat zece credite in prima saptamana de la lansarea programului, ne asteptam la concretizarea unui numar mai mare de cereri in perioada urmatoare", a precizat reprezentantul BCR.

In ceea ce priveste moneda in care ar trebui sa se faca imprumuturile imobiliare, Coroianu s-a aratat adeptul imprumuturilor in euro.

"Experienta din piata arata ca pentru achizitia de credite pe termen lung diferentele de dobanda intre cele in euro si leu pun presiune mare pe rate. Astfel, pentru finantarile pe termen lung solutia potrivita este finantarea in euro", a spus Coroianu.

Pana in prezent doar patru banci au semnat protocoalele de participare la "Prima Casa 4", iar potrivit autoritatilor alte opt fiind interesate sa intre in program.

BCR nu exclude achizitia portofoliului de credite acordate prin primele faze ale "Prima Casa" de la alta banca care nu mai doreste participarea la program, Coroianu mentionand ca deocamdata nu exista discutii in acest sens.