Cristian Popa, BNR: Bancile grecesti din Romania au suficient capital, iar daca bancile-mama din Grecia vor avea probleme, vor fi ajutate de BNR |
Autor: Bancherul.ro 2011-06-10 16:41 |
|
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa, a declarat astazi ca bancile cu capital grecesc de pe piata locala au o situatie solida in ceea ce priveste cerintele de capital, peste media sistemului bancar.
"Rata a solvabilitatii bancilor grecesti este de 15,7%, fata de o rata medie a sistemului de 14,9%, dupa normele romanesti, care sunt mai stricte cu pana la doua puncte fata de cele internationale, ceea ce inseamna o rata in jur de 17%", a spus Popa.
Intrebat insa daca bancile grecesti ar putea avea probleme de lichiditati din cauza situatiei dificile a bancilor-mama din Grecia, Popa a precizat ca sucursalele din Romania dispun de un pachet insemnat de titluri de stat care le poate oferi acces la lichiditatile furnizate de BNR. In acelasi timp, BNR este dispusa sa acorde si linii de finantare de urgenta in cazul in care bancile ar avea nevoie.
„Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din profitul la nivelul grupului. Chestiunea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara”, a explicat Cristian Popa.
Intrebat, de asemenea, daca bancile cu capital grecesc din Romania se confrunta cu o retragere de depozite, Popa a negat aceste informatii: "Nu am observat pana in prezent retrageri de depozite din bancile cu capital grecesc din Romania".
Viceguvernatorul a mai adus un argument in favoarea bancilor grecesti, si anume ca nu exista cai legale prin care capitalurile bancilor sa fie transferate in Grecia, pe termen scurt.
Cristian Popa a punctat ca liniile de credit de la mama la fiica, in cazul bancilor grecesti, sunt relativ reduse raportat la totalul pasivelor sistemului bancar. „Din totalul pasivelor interne si externe, aceste linii de credit inseamna 5,7%. Este o cifra modesta. Valoarea acestora este de 4,1-4,2 miliarde de euro. 67% din aceste linii de credit sunt cu scadente de peste un an, deci ele sunt stabile”, a mai spus Cristian Popa.
Intrebat daca nu exista si riscul ca bancile grecesti sa se retraga din Romania, acesta a precizat ca nu exista astfel de semnale, insa este posibila cresterea apetitului pentru achizitii sau fuziuni.
"Este posibil ca apetitul pentru achizitii si consolidari pentru banci sa fie mare in general. Am vazut deja ca o banca din Austria, Raiffeisen Bank, a achizitionat sucursala unei banci grecesti din Polonia. Sa vedem in ce masura bancile mama vor agreea acelasi lucru si pentru sucursalele din alte tari", a precizat Popa.
|
|