Ungaria a stabilit un curs fix pentru francul elvetian si interzice bancilor executarea ipotecilor sub 112.000 de euro |
Autor: Bancherul.ro 2011-05-31 09:57 |
|
Guvernul Ungariei şi Asociaţia băncilor au ajuns la un acord privind sprijinirea temporară a celor care au credite ipotecare în valută şi sunt afectaţi, în principal, de aprecierea francului elveţian.
Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat că părţile au fixat un curs de schimb de 180 de forinţi pentru un franc elveţian, la creditele ipotecare, până în 2014. Executivul de la Budapesta a stabilit, împreună cu bancherii, şi alte măsuri pentru sprijinirea debitorilor în valută.
Până la 1 octombrie vor putea fi scoase la licitaţie doar garanţiile pentru credite neperformante ce depăşesc 30 de milioane de forinţi (112.000 de euro).
Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executarea garanţiilor, începând de la 2% din garanţiile creditelor cu întârzieri la plăţi mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru.
Cota trimestrială de 2% va creşte în fiecare an cu un punct procentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015, conform Portfolio.hu.
"Decizia de a accepta oferta de fixare a cursului de schimb va aparţine persoanelor care au credite în valută", a declarat Orban, adăugând că executivul îi va ajuta pe deţinătorii de credite ipotecare cu probleme să se mute într-o locuinţă mai mică, dacă astfel le va scădea datoria, sau guvernul va acorda timp de cinci ani subvenţii la plata dobânzilor pentru un credit prin care este cumpărată o locuinţă mai mică.
Viktor Orban a anunţat că măsurile de sprijinire a celor care au credite în valută vor costa bugetul 1,5 miliarde forinţi (5,6 milioane de euro).
Creditele ipotecare acordate de Ungaria totalizau 4.100 miliarde forinţi (21,9 miliarde dolari) la finele lunii martie, din care 63% erau denominate în valută.
În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, maghiarii au contractat credite în franci în valoare de mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 220 de forinţi/franc, situaţie în care debitorii au probleme cu rambursarea creditelor.
|
|