Dominique Strauss-Kahn a demisionat din funcţia de director general al FMI |
Autor: Bancherul.ro 2011-05-19 11:18 |
|
Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), afirmând într-o scrisoare adresată Consiliului Executiv al instituţiei că nu este vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, relatează AFP.
'Dominique Strauss-Kahn a informat astăzi consiliul de administraţie al FMI cu privire la intenţia lui de a demisiona cu efect imediat din funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional', a anunţat instituţia într-un comunicat publicat joi.
FMI a ataşat comunicatului scrisoarea prin care DSK îşi motivează demisia.
'Doresc să subliniez că neg ferm toate acuzaţiile ce mi se aduc. Doresc să protejez această instituţie pe care am servit-o cu onoare şi devotament şi, mai ales, doresc să-mi canalizez forţele, timpul şi energia pentru a-mi dovedi nevinovăţia', a scris DSK.
Dominique Strauss-Kahn a sosit în 2007 la conducerea FMI pentru o perioadă de cinci ani. El a fost arestat sâmbătă pe aeroportul JFK din New York, înainte de a pleca în Franţa, şi acuzat de agresiune sexuală.
Avocaţii lui Strauss-Kahn urmează să ceară din nou, joi, justiţiei statului New York să îl elibereze condiţionat pe clientul lor după un prim eşec luni.
Potrivit cererii Curţii Supreme a statului New York, difuzată miercuri seara pe site-ul de Internet al New York Times, Strauss-Kahn propune să plătească o cauţiune de un milion de dolari , să rămână într-o reşedinţă din Manhattan 24 de ore din 24 şi să fie "supravegheat electronic".
Cererea se sprijină, în plus, pe legăturile cu soţia sa, jurnalista franco-americană Anne Sinclair şi cu fiica sa Camille, care studiază la Universitatea Columbia şi are reşedinţă "permanentă" în Upper West Side din Manhattan, pentru a-şi demonstra legăturile cu Statele Unite.
Documentul nu precizează dacă reşedinţa din Manhattan în care va rămâne în caz de eliberare condiţionată este cea a fiicei sale Camille.
Avocaţii lui Strauss-Kahn apreciază, de altfel, că acesta din urmă are "resurse financiare suficiente" pentru a plăti cauţiunea propusă. Cererea se referă în acest sens la o proprietate a cuplului din Washignton, înscrisă pe numele lui Anne Sinclair şi a cărei valoare este estimată la patru milioane de dolari.
Strauss-Kahn şi-a predat deja paşaportul justiţiei americane şi a promis să predea şi documentul său de călătorie de la ONU autorităţilor, pentru a dovedi că nu va părăsi teritoriul american în timpul procedurilor judiciare, continuă documentul.
Bărbatul, în vârstă de 62 de ani, încarcerat de luni seara la închisoarea Rikers în baza acuzaţiilor de infracţiune de natură sexuală comisă la hotelul Sofitel din Manhattan împotriva unei cameriste originare din Guineea, a promis, de asemenea, să se prezinte în faţa Curţii de fiecare dată când i se va cere.
Dominique Strauss-Kahn este vizat de şapte capete de acuzare , în special tentativă de viol şi sechestrare de persoane. Camera de acuzare - grand jury - din New York urmează să decidă vineri, la o zi de la audierea pentru eliberarea sa condiţionată, dacă îl va inculpa sau nu.
"Regula este să se ştie dacă există un motiv rezonabil pentru a crede că a fost comisă o infracţiune. Dacă ea (camerista, n.red.) depune mărturie în faţa grand jury şi susţine că el (Dominique Strauss-Kahn) a agresat-o sau a încercat să o violeze, atunci este rezonabil să se creadă că a fost comisă o infracţiune", a explicat pentru AFP Randolph Jonakait, profesor la New York Law School.
Reclamanta a depus mărturie miercuri în faţa juraţilor, a declarat avocatul ei.
"Mă aştept ca grand jury să completeze capetele de acuzare vineri ... şi să fie date publicităţii. Ca regulă generală, când procurorul prezintă dosarul în faţa grand jury, acesta din urmă pronunţă inculparea. Acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor", subliniază Jonakait.
Dacă va fi inculpat, Strauss-Kahn va pleda nevinovat. Ulterior se va deschide un proces în decurs de trei până la 12 luni, urmând ca acuzatul să fie în continuare deţinut sau pus în libertate condiţionată, subliniază el. "Iar trei luni ar fi într-adevăr un termen foarte scurt", a afirmat el.
Avocaţii celor două părţi pot, de asemenea, ajunge până vineri la un acord pentru a evita organizarea unui proces împotriva lui Strauss-Kahn, considerat un potenţial candidat al Partidului Socialist francez la alegerile prezidenţiale din 2012 înainte de izbucnirea acestui scandal.
|
|